Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

0
218

Γράφει ο Αλεπλιώτης Δημήτριος, Γυμναστής, Τούμπα

Η πραγματοποίηση διατατικών ασκήσεων (stretching) αυξάνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα στο σώμα μας και προσφέρει ποικίλα οφέλη στην υγεία του οργανισμού μας, παρόλο που από τα υπόλοιπα στοιχεία της φυσικής κατάστασης (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, συντονιστικές ικανότητες) τη θεωρούμε λανθασμένα λιγότερο σημαντική.

Η προπόνηση διατάσεων αυξάνει την σταθερότητα των μυών και την μυϊκή δύναμη και οδηγεί σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης, αυξάνοντας την ικανότητα ισορροπίας και ευλυγισίας.

Οφέλη από την προπόνηση ευλυγισίας 

Μείωση πιθανότητας τραυματισμών: Με την ανάπτυξη της ικανότητας της ευλυγισίας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, το σώμα μας είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στο στρες που βιώνει κατά την διάρκεια εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ακόμη, αποφεύγουμε τυχόν μυϊκές ανισορροπίες που μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να μειώνουμε την πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Για να γίνει αυτό πρέπει να προβούμε στην εκγύμναση τόσο των αγωνιστικών, όσο και των ανταγωνιστών μυών σε κάθε άσκηση.

Μείωση πόνου: Μια γενικότερη ευεξία και χαλάρωση στο σώμα μας προέρχεται με την διάταση των μυών, μειώνοντας τα επίπεδα πόνου και την πιθανότητα εμφάνισης μυϊκών κραμπών.

Βελτίωση της στάσης σώματος και της ισορροπίας : Όταν θέτουμε ως στόχο προπόνησης την αύξηση της ευλυγισίας των μυών, η στάση του σώματος είναι πιθανό να βελτιωθεί συγχρόνως. Η σωστά σχεδιασμένη και ασφαλής γυμναστική μας βοηθά να έχουμε σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να διορθώσουμε πιθανές ανισορροπίες που μπορούν να περιορίσουν την λειτουργικότητα μας.

Βελτίωση της ψυχικής ευεξίας : Η τακτική έκθεση μας στην προπόνηση ευλυγισίας με διατατικές ασκήσεις προκαλεί έντονο αίσθημα χαλάρωσης και ψυχικής ηρεμίας, έχοντας σημαντική θετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση του ασκουμένου. Με την σειρά της αυτή η θετική ψυχολογική στάση δίνει την δυνατότητα στο άτομο να απολαύσει και να αφομοιώσει ευκολότερα τα φυσικά οφέλη της άσκησης.

Αύξηση της μυικής δύναμης: Με έμμεσο τρόπο η προπόνηση ευλυγισίας συντελεί στην αύξηση της μυικής δύναμης, καθώς αναμφισβήτητα αποτρέπει από τραυματισμούς, διασφαλίζοντας ότι οι μύες θα έχουν την απαραίτητη τάση, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιβάρυνσης για την εκτέλεση της κίνησης.

Πηγή: https://www.fmh.gr/i-symvoli-tis-eylygisias-stin-ygeia-mas/