Οι δρομείς άνω των 50 ετών έχουν περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό!

0
232

Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι το Α και το Ω για όσους θέλουν να ζήσουν υγιείς για πολλά χρονιά. Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η άσκηση, εκτός όλων των άλλων καλών που προσφέρει στον οργανισμό, επαναφέρει τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου στον οργανισμό, που συνήθως μειώνεται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και γι΄αυτό έως πρόσφατα οι ειδικοί πίστευαν ότι είναι θέμα ηλικίας. Η έρευνα, όμως, αποκάλυψε ότι τελικά οι άνθρωποι που δεν ασκούνται δεν φτάνουν στα ανώτατα επίπεδα πρόσληψης οξυγόνου, σε αντίθεση με όσους συνεχίζουν να ασκούνται ακόμα και όταν ξεπεράσουν τα 75 έτη!

Ειδικότερα το 2014, μία ομάδα Ισπανών επιστημόνων ανέλυσε τους χρόνους που έκαναν συνολικά 45.000 δρομείς που έτρεξαν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τους καλύτερους χρόνους έκαναν κατά μέσο όρο άνδρες ηλικίας 27 ετών και γυναίκες 29 ετών.

Ωστόσο, υπήρξε και ένα πιο εντυπωσιακό εύρημα. Οι 18χρονοι μαραθωνοδρόμοι είχαν παρόμοιους χρόνους με τους 60χρονους συναθλητές τους!

Προφανώς, ένας τρόπος για να εξηγηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι η πολύ μεγαλύτερη εμπειρία που έχει ένας 60χρονος δρομέας. Φαίνεται όμως ότι η ικανότητα των ανθρώπων αυτής της ηλικίας να πετυχαίνουν εντυπωσιακούς χρόνους, εξηγείται και επιστημονικά.

Ο Tommy Hughes είναι ένας 59χρονος Βορειοιρλνδός, ο οποίος πέρυσι κατόρθωσε να πετύχει χρόνο 2:27:52 στον Μαραθώνιο της Βαλένθια. Μάλιστα, έτρεξε μαζί με τον 34χρονο γιο του Eoin και τον ξεπέρασε κατά 4 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός χρόνος τους έχει γραφτεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο πιο γρήγορος σε Μαραθώνιο από πατέρα και γιο.

Μετά από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο Tommy και ο Eoin υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μεταξύ άλλων, μέτρησαν την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max) του καθενός κατά την άσκηση. Πατέρας και γιος είχαν περίπου το ίδιο σκορ, ωστόσο φάνηκε πως ο πατέρας έχει την ικανότητα να τρέχει ολόκληρους μαραθώνιους κοντά στο μέγιστο επίπεδο πρόσληψης οξυγόνου.

Ίδια ήταν τα αποτελέσματα και ενός ακόμη μαραθωνοδρόμου, του Gene Dykes, ενός 70χρονου δρομέα που έχει καταφέρει να πετύχει χρόνο πολύ κάτω από τις 3 ώρες (2:54:23) σε ηλικία 70 ετών! Σύμφωνα με τα δεδομένα, έτρεξε ολόκληρο τον αγώνα στο 95% του VΟ2 max του. Πρόκειται για ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη επιστημονική μελέτη έχει δείξει ότι η δια βίου άσκηση μπορεί να διακόψει τη μείωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς για πολλά χρόνια ήταν δεδομένο ότι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου των ανθρώπων γύρω στα 60-70 μειώνεται δραστικά. Αντίθετα, η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει πως αυτή η μείωση έχει να κάνει με τη γυμναστική και όχι με την ηλικία.

Πηγή: https://www.basetraining.org/blog/dromeas-ano-ton-50-eton-ki-omos-oi-kalyteroi-chronoi-einai-mprosta-soy/