Pilates: Ποια είναι τα 9 οφέλη για τους 50plus

0
424

To πιλάτες (pilates) είναι ιδανική γυμναστική για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, και ο λόγος είναι απλός: Είναι μια εξαιρετική άσκηση, χαμηλής έντασης και προσαρμόσιμη στον καθένα.

Φημίζεται για την ευθυγράμμιση που προσφέρει στο σώμα καθώς και την ενίσχυση της δύναμης αλλά και της κινητικότητας των αρθρώσεων. Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση, το Pilates είναι μια μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας και να τον οδηγήσει στον δικό του προσωπικό στόχο. «Είναι η μέθοδος που μπορεί να σας συντροφεύει για μία ζωή οδηγώντας σας σε μια καλύτερη ζωή!» αναφέρει η Γυμναστήρια Χριστίνα Βασιλειάδου και μας περιγράφει τα εννέα οφέλη που έχει η συγκεκριμένη άσκηση στο σώμα μας:

1. Μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα σημαίνει ότι τα οστά μας μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα, ακόμα και όταν εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες, όταν στεκόμαστε ή περπατάμε. Η διατήρηση της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουμε είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους να παραπονιούνται για μείωση του ύψους τους μεγαλώνοντας ή να ανησυχούν επειδή έχουν την τάση να σκύβουν μπροστά; Η κακή ευθυγράμμιση και η κακή στάση του σώματος μπορούν να αποδοθούν τόσο στην απώλεια οστικής πυκνότητας όσο και στις κακές συνήθειες.

Αυτά είναι που προκαλούν συμπίεση των οργάνων και των αρθρώσεων ενώ δημιουργούν σφίξιμο στους μύες και ανισορροπία, πράγματα που οδηγούν σε πόνο. Το Pilates επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση και εξισορρόπηση του σώματός με έμφαση στη δημιουργία καλής κινητικότητας των αρθρώσεων. Ο συνδυασμός δύναμης και ελαστικότητας στους μυς που προσφέρει η μέθοδος, μαζί με μια βαθύτερη επίγνωση της ευθυγράμμισης, συχνά οδηγεί σε καλύτερη στάση του σώματος.

3. Βελτιώνει την ισορροπία και το βάδισμα

Η ισορροπία και ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Η απώλεια δύναμης και κινητικότητας, μαζί με την κακή στάση του σώματος, μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά με απροθυμία του ατόμου να κινηθεί και συχνά εξελίσσεται σε φόβο πτώσης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά βιώνουν αλλαγές στα μοτίβα βάδισης καθώς γερνούν. Πολλοί χάνουν την κινητικότητα του αστραγάλου και στη συνέχεια έχουν πρησμένα και δύσκαμπτα πόδια που είτε αρχίζουν να τα σέρνουν είτε να μπερδεύουν το βήμα τους. Το Pilates βελτιώνει την ισορροπία και το βάδισμα μέσω ειδικής προπόνησης ισορροπίας και ενδυνάμωσης του κορμού, των γοφών, των ποδιών και των αστραγάλων.

4. Βελτιώνει την κινητικότητα

Κινητικότητα είναι η ισορροπία δύναμης και ευελιξίας που επιτρέπει ένα πλήρες και ελεγχόμενο εύρος κίνησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομαλές μεταβάσεις από άσκηση σε άσκηση και οι προσεκτικές ελεγχόμενες κινήσεις του Pilates είναι μια ιδανική φόρμουλα για την οικοδόμηση δύναμης και υποστήριξης, βελτιώνοντας το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις. Αυτό επιτρέπει την ευκολία κίνησης σε καθημερινές δραστηριότητες κάνοντας το σώμα πιο λειτουργικό.

5. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Το Pilates είναι μια ενσυνείδητη πρακτική που βασίζεται στην αρχή της αναπνοής σε συνδυασμό με την κίνηση. Η ικανότητα εστίασης στην αναπνοή μας και η συνειδητές κινήσεις που βγαίνουν εκ των έσω μας χτίζουν την αυτογνωσία και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Το Pilates ενισχύει τη διάθεσή μας, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη και προσφέρει ψυχοκοινωνικά οφέλη σε ηλικιωμένους.

6.Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική σκέψη

Το να κατηγορείς την ηλικία για απώλεια μνήμης και λήθη ανήκει στο παρελθόν. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση, όπως το Pilates βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τη σκέψη, τη μνήμη και τη μάθηση.

7.Μειώνει τους πόνους στην πλάτη

Το Pilates είναι γνωστό ότι στοχεύει τον πυρήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τους μύες της πλάτης, του ισχίου, του εσωτερικού των μηρών και του πυελικού εδάφους. Λειτουργεί ως ένα ελαστικό στήριγμα που φιλοξενεί, σηκώνει και στηρίζει τα όργανα και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν ο πυρήνας μας είναι δυνατός, η πλάτη μας στηρίζεται καλύτερα. Σε πολυάριθμες μελέτες, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική βελτίωση στον χρόνιο πόνο στη μέση με την εξάσκηση της μεθόδου Pilates, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μετά από μόλις 3 μήνες.

8.Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates βοηθά στο ανοσοποιητικό, ειδικά στους ηλικιωμένους. Μια μελέτη που περιλάμβανε άνδρες άνω των 65 ετών διαπίστωσε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Pilates βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία της λεμφικής ροής, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματός μας να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να οξυγονώνεται αποτελεσματικά.

9.Προλαμβάνει τους τραυματισμούς

Το Pilates προετοιμάζει το σώμα μας για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες μας που συνήθως απαιτούν δύναμη και κινητικότητα. Στο Pilates, δίνεται σημαντική προσοχή στην υποστήριξη των αρθρώσεων και στη σταθερότητα, γεγονός που σημαίνει πως οι πιο σταθερές  αρθρώσεις κάνει τον άνθρωπο, λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Η αυτογνωσία και η βαθύτερη σύνδεση με το σώμα μας βοηθάει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις απαιτητικές κινήσεις της καθημερινότητας και στον τρόπο εκτέλεσής τους.

Συμπερασματικά το Pilates είναι ένα πρόγραμμα άσκησης για ολόκληρο το σώμα που έχει σχεδιαστεί για να το ευθυγραμμίζει, να διορθώνει τις μυϊκές ανισορροπίες, να βελτιώνει τα μοτίβα κίνησης και να δημιουργεί μια ισορροπία δύναμης και κινητικότητας. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τη διάθεση και προλαμβάνει τραυματισμούς. Αρά μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης απαραίτητο για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή: https://www.fmh.gr/pilates-triti-ilikia/