Κλινική έρευνα: Βιταμίνη C για γερά κόκκαλα μετά τα 50plus!

0
166

Είναι γνωστό ότι οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο θωρακίζουν το σκελετό μας. Νεότερη Αγγλική έρευνα που μελέτησε 13.000 ανθρώπους ηλικίας 42-82 ετών, ωστόσο αποκαλύπτει ότι οι 50plus που προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C, έχουν καλύτερη σκελετική υγεία και μυϊκή μάζα!

Οπότε για γερά οστά, εκτός από ασβέστιο, καλό είναι να ενισχυθεί η διατροφή μας και με περισσότερα εσπεριδοειδή και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C. Έτσι θωρακίζεται ο σκελετός μας και ο κίνδυνος καταγμάτων απομακρύνεται, όπως υποστηρίζει η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι άνω των 50 έτων, χάνουν έως και 1% μυϊκής μάζας τους, κάθε χρόνο και η απώλεια αυτή θεωρείται ότι αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια από την Ιατρική Σχολή Norwich (UEA), καθηγήτρια Ailsa Welch και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα άσχημα αποτελέσματα όπως η σαρκοπενία, η σωματική ανικανότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η μειωμένη ποιότητα ζωής και ο θάνατος».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με τη μυική μάζα, καθώς βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών που προφυλάσσουν το σώμα από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, όπως τις ελεύθερες ρίζες.

«Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή των μυών, επιταχύνοντας έτσι και τη φθορά λόγω ηλικίας» εξηγεί η Dr.Welch και συνεχίζει: « Μέχρι σήμερα, όμως, ήταν λίγες οι μελέτες που διερευνούσαν τη σημασία της πρόσληψης βιταμίνης C στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, γι’ αυτό και εμείς θελήσαμε να βρούμε αν εκείνοι που προσλαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα».

Η έρευνα

Για να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 13.000 ανθρώπων ηλικίας 42-82 ετών, υπολογίζοντας τη μυϊκή μάζα και αναλύοντας την πρόσληψη βιταμίνης C με βάση ένα ημερολόγιο διατροφής επτά ημερών. Εξέτασαν επίσης την ποσότητα βιταμίνης C στο αίμα των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι άνθρωποι με τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C στη διατροφή ή το αίμα τους είχαν τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη μυϊκή μάζα, σε σύγκριση με όσους είχαν μικρότερες ποσότητες.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες αναφέρουν: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία των μυών στους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες και ίσως είναι χρήσιμη και για την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας». Όποτε για γερά κόκκαλα μέχρι τα βαθιά γεράματα ενισχύστε με βιταμίνη C το διατροφικό σας… «οπλοστάσιο»!