Ποια είναι τα ευεργετικά ροφήματα που «φρενάρουν» τη σαρκοπενία στους 60plus;

0
76

Η σαρκοπενία, δηλαδή η απώλεια της μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε συχνές πτώσεις, αναπηρία και θάνατο. Υπάρχουν, όμως, κάποια αγαπημένα ροφήματα που μπορεί να αποδειχθούν οι καλύτεροι φίλοι μας στην αντιμετώπιση της σαρκοπενίας. Πρόκειται για το πράσινο τσάι και το κακάο, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο Aging.

«Η σαρκοπενία θεωρείται η κύρια αιτία της μείωσης της σωματικής λειτουργικότητας στους ηλικιωμένους», εξηγεί ο Δρ Jordi Calderó από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Lleida και το Ινστιτούτο Έρευνας Βιοϊατρικής της πόλης. «Η φθορά της μυϊκής λειτουργίας που επιφέρει η σαρκοπενία έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, όπως η αναπηρία, οι πτώσεις και η θνησιμότητα. Όλα αυτά επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας», προσθέτει.

Η σαρκοπενία ξεκινά να εκδηλώνεται ήδη από την τρίτη δεκαετία της ζωής του ανθρώπου με βαθμιαία εξασθένηση της μυϊκής δύναμης και μετά την ηλικία των 60 ετών καταγράφεται περίπου 3% απώλεια μυϊκής μάζας κάθε χρόνο.

«Στην πραγματικότητα, η σαρκοπενία στους ηλικιωμένους θεωρείται επί προς το παρόν μια σύνθετη πολυπαραγοντική κατάσταση που περιλαμβάνει εγγενείς και εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών: η χρόνια φλεγμονή, οι μεταβολικές και ενδοκρινικές αλλοιώσεις, η κακή διατροφή, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, η οξειδωτική βλάβη και νευρογενείς παράγοντες, φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη σαρκοπενία», σύμφωνα με τον Δρ Calderó.

H ομάδα του  Δρ Calderó αξιολόγησαν διατροφικά συστατικά που μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξη της σαρκοπενίας εστιάζοντας σε φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως αυτά του πράσινου τσαγιού -πλούσιου σε κατεχίνες- και του κακάο.

Συγκριτικά με τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου, τα ποντίκια που πήραν συμπληρώματα που περιείχαν φλαβονοειδών πράσινου τσαγιού και κακάο είχαν βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης, μειωμένο ποσοστό ινών με αδρανή λιποφουσκίνη και κεντρικούς πυρήνες και αυξημένη πυκνότητα των δορυφορικών κυττάρων στους σκελετικούς μύες.

Επιπλέον, και τα δύο συμπληρώματα αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των νευρομυϊκών συνδέσεων και τον βαθμό της ωρίμανσής τους.

«Τα δεδομένα αυτά, μας δείχνουν ότι ορισμένα φυτικά φλαβονοειδή μπορεί να είναι ευεργετικά στη διατροφική διαχείριση της φθοράς του νευρομυικού συστήματος που σχετίζεται με την ηλικία. Μελλοντικές μελέτες θα δείξουν αν υψηλότερες δόσεις φλαβονοειδών στη διατροφή είναι αναγκαίες για να αποκατασταθούν οι κινητικές λειτουργίες που χάνονται σταδιακά λόγω γήρανσης», καταλήγουν οι ερευνητές.