Vegan – Μεσογειακή διατροφή: Ποια είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς;

0
67

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περισσότερο από το 30% του συνολικού αριθμού των θανάτων παγκοσμίως και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα άτομα με την πάθηση. Το 2015, περισσότεροι από 85 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζούσαν με καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως αναφέρει ο Μάρκος Κλωνιζάκης Reader (Clinical Physiology), Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, η διατροφή είναι πιθανώς ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν.

Υπάρχει μια σειρά από υγιεινές δίαιτες:

1.Η Νέα Σκανδιναβική  που προωθεί την κατανάλωση λαχανικών με ρίζα, λάχανο, μήλα, μούρα, ψάρι και κυνήγι μεταξύ άλλων.

2.Η Ιαπωνική που υποστηρίζει την κατανάλωση ρύζι, μαγειρεμένα και τουρσί λαχανικά, ψάρι, κρέας και φασόλια σόγιας – και τη μεσογειακή διατροφή.

3.Η μεσογειακή διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή , που προωθεί την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων εκτός από λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, άπαχα κρέατα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

4.Υπάρχει η vegan διατροφή -μια φυτική δίαιτα, χωρίς κρέας, η οποία απαιτεί επίσης αποχή από αυγά, γαλακτοκομικά και μέλι. Όσον αφορά την προστασία των καρδιαγγειακών παθήσεων, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε υποδηλώνει ότι οι μακροχρόνιοι vegans έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη από τους μη vegans .

Ποια λειτουργεί καλύτερα;

Η ομάδα του Δρ. Κλωνιζάκη  πρόσφατα διερεύνησε τα οφέλη πολλών περιφερειακών και καινοτόμων διαίτων-συμπεριλαμβανομένης της Νέας Σκανδιναβικής διατροφής , της Μεσογειακής διατροφής , της vegan διατροφής και των πλούσιων σε νιτρικά-που λέγεται ότι βελτιώνουν άμεσα την υγεία της καρδιάς. Οι ειδικοί  εξέτασαν τις καρδιαγγειακές επιδράσεις τους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα

“Σε μια πρόσφατη μελέτη συγκρίναμε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της Μεσογείου και τη βίγκαν διατροφή . Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει σημαντικά τη διαθεσιμότητα νιτρικού οξειδίου στις φλέβες και τις αρτηρίες μας-κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του αγγειακού μας συστήματος. Το μονοξείδιο του αζώτου επηρεάζεται σοβαρά από τη διαδικασία γήρανσης και σχετίζεται έντονα με την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών. Έτσι, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα νιτρικού οξειδίου είναι πολύ θετική είδηση” αναφέρει ο Δρ. Κλωνιζάκης.

Η μελέτη μας διαπίστωσε επίσης ότι η vegan διατροφή προσφέρει οφέλη στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι είχαν επίσης μείωση σε ορισμένα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά -όπως η βιταμίνη Β12 και το ιώδιο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι παρέχουμε συμπληρώματα Β12 στους συμμετέχοντες.

Αυτό είναι ένα σοβαρό εύρημα: Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας σε μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά, ενώ τόσο η έλλειψη ιωδίου όσο και η Β12 αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Τι συστήνουν οι ειδικοί 

Η έρευνα έχει δείξει επανειλημμένα ότι οι ισορροπημένες δίαιτες είναι συχνά πιο ωφέλιμες μακροπρόθεσμα – και η δουλειά μας δείχνει έντονα την ίδια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ίσως καλύτερο να αποφύγετε την υιοθέτηση δίαιτας που ακολουθεί τις δημοφιλείς τάσεις – και να κάνετε μια επιλογή με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αλλαγή στη διατροφή οδηγεί σε ελλείμματα μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία, ο οποίος υπερβαίνει τα οφέλη.

Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, η εργασία αυτή υποδηλώνει ότι είναι πιθανότατα καλύτερο να αναζητήσουμε μια λύση στη μεσογειακή διατροφή.

Αυτό σημαίνει ότι τρώμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα-όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, καθώς και να χρησιμοποιήσετε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να αρωματίσετε τα τρόφιμα. Το κόκκινο κρέας πρέπει να περιορίζεται σε μερικές φορές το μήνα, αλλά μπορείτε να τρώτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: https://theconversation.com/vegan-or-mediterranean-diet-which-is-better-for-heart-health-110052