Κόστος χρονίων παθήσεων: Τα 47 τρις δολάρια παγκοσμίως θα αγγίξει σε 6 χρόνια

0
116

Ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος παραμένουν οι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Ωστόσο στην εποχή μας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο με συνέπεια τα κόστη των χρόνιων νόσων να  εκτοξεύονται. Μάλιστα το εκτιμώμενο κόστος των χρόνιων ασθενειών, αναμένεται να φτάσει τα 47 τρις. δολάρια παγκοσμίως έως το 2030, δηλαδή σε μόλις έξι χρόνια από σήμερα!

Ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Πολλές από αυτές τις ασθένειες (διαβήτης, καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές παθήσεις κλπ) μπορούν να προληφθούν και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου τους είναι η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ.

Δυστυχώς, όμως, η επένδυση στην πρόληψη παραμένει μικρή σε σύγκριση με τη θεραπεία, τόσο από την άποψη του τρόπου ζωής όσο και από την άποψη των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, όπως αναφέρει άρθρο στο National Library Medicine.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 63% των θανάτων παγκοσμίως το 2008 προκλήθηκαν από σημαντικές ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης).

Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό

Το 2020, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 523 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου και περίπου 19 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 32% όλων των παγκόσμιων θανάτων και είναι μια απόλυτη αύξηση 18,7% από το 2010.

Καρκίνος

Παγκοσμίως, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά. Το 2020, σχεδόν 10 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν στον καρκίνο. Η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου θα αυξηθεί πάνω από 40% έως το 2040.  Το συνολικό κόστος του καρκίνου παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25 τρισ.δολ. μεταξύ 2020 και 2050. Συγκεκριμένα, οι καρκίνοι της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα, παχέος εντέρου και του ορθού- στήθος- συκώτι και η λευχαιμία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου κόστους.

Διαβήτης

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη και ο επιπολασμός αυξάνεται σταθερά. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδίδονται άμεσα στον διαβήτη ετησίως, όπως αναφέρθηκε το 2019. Εκτιμήσεις, το 2016, υποδεικνύουν ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν διαβήτη μέχρι το 2025.  Η παγκόσμια δαπάνη για την υγεία, για τον διαβήτη, υπολογίστηκε σε 966 δισ. δολ. το 2021 για ενήλικες ηλικίας 20 έως 79 ετών.

Νόσος Alzheimer και άλλες άνοιες

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο με άνοια και κάθε χρόνο υπάρχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια νέα κρούσματα.  Το 2019, υπολογίστηκε ότι το βάρος της άνοιας κόστιζε την παγκόσμια οικονομία 1,3 τρις. δολάρια.

Υποστήριξη αλλαγών στον τρόπο ζωής και αντιμετώπιση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας

Το μέλλον και η καινοτομία

Η επιδημιολογία χρόνιων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, όπως ο καρκίνος, οι αναπνευστικές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επηρεάζεται βαθιά από αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τη διατροφή, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και τη χρήση αλκοόλ. Είναι προφανές ότι αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων ανοιών.

Επιπλέον, μεγάλα ποσοστά ατόμων επιβαρύνονται με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την υγειονομική περίθαλψη και τα αποτελέσματα υγείας. Καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον για να μειώσουμε το βάρος των χρόνιων ασθενειών, αναμένουμε τη συνέχιση της καινοτομίας. Για παράδειγμα, υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην αυτο-παρακολούθηση των βιομετρικών στοιχείων που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και την αρτηριακή πίεση. Καθώς οι καταναλωτές παίρνουν στα χέρια τους τις μετρήσεις υγείας τους μέσω φορητών συσκευών, εφαρμογών τεχνολογίας και αυτοματοποιημένων μηνυμάτων, οι επιστήμονες αναμένουν να δούν αλλαγές στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης, της διαλειτουργικότητας και, ελπίζουν, όπως αναφέρει το άρθρο, σε ενθαρρυντικές ειδήσεις για την αλλαγή συμπεριφοράς και την αυτοδιαχείριση χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, η τεχνολογία είναι δαπανηρή και απαιτεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ανισότητες, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η ασφαλιστική κάλυψη, η εκπαιδευτική ευαισθητοποίηση κ.α. Συμπερασματικά, για να επιτευχθεί η ισότητα στην υγεία, αυτές οι καινοτομίες πρέπει να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10830426/