Από σήμερα οι εγγραφές στον Προσωπικό Ιατρό σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Βήμα- βήμα όλη η διαδικασία

0
334

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα του προγράμματος Προσωπικός Ιατρός  για τους πολίτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ παράλληλα ξεκινάει  η πιλοτική φάση επίσκεψης στον Προσωπικό Ιατρό για τους πολίτες άλλων περιφερειών που έχουν ήδη εγγραφεί.

Η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p  για την εγγραφή, θα είναι  διαθέσιμη από σήμερα το απόγευμα, για όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Ήδη έχουν συμβληθεί με τον Προσωπικό τους Ιατρό περισσότεροι από 2.100.000, αποκτώντας δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους.

Σημειώνεται ότι ο Προσωπικός Ιατρός θα τους ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρακολουθεί τον Ιατρικό τους φάκελο και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμοι 3.209 Προσωπικοί ιατροί και εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι ιδιώτες.

Επίσης,  από  σήμερα αρχίζει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος όπου οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον Προσωπικό Ιατρό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εγγραφής για τους πολίτες των υπόλοιπων περιφερειών έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου και συνεχίζεται.

Αναφορικά με τις εγγραφές των γιατρών, μετά από πολλά αιτήματα των φορέων τους όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ανοίγουν σήμερα για όλες τις περιοχές της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού στον προσωπικό του γιατρό, από τη 1η Οκτωβρίου 2022. Το  σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους πολίτες καθώς θα είναι η ίδια διαδικασία προγραμματιισμού ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής

Ο πολίτης  μπορεί να εγγραφεί χωρίς περιορισμούς  σε Προσωπικό Ιατρό της αρεσκείας του με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του.

2) Αυτοπροσώπως σε δομή υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Π.Φ.Υ.) ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Οι ποινές

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες που δεν θα κάνουν εγγραφή στον προσωπικό ιατρό, θα έχουν ποινές. Συγκεκριμένα  από την 1η Οκτωβρίου 2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας επιδίωξη είναι μέσω του  προγράμματος Προσωπικός Γιατρός, να καλλιεργηθεί μια νέα νοοτροπία σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους. Σκοπός είναι κάποια στιγμή στο μέλλον, να απευθυνόμαστε στον προσωπικό μας γιατρό  για τα προβλήματα που άπτονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς να  συνωστίζονται ασθενείς  στους διαδρόμους των επειγόντων περιστατικών για ένα απλό… κρυολόγημα!