Εχω κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19;

0
750

Περίπου το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από COVID-19 αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. Πριν από την πανδημία, ο ερεθισμένος λαιμός και η βουλωμένη μύτη δεν μας ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Σήμερα όμως αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μας προκαλέσουν πολύ άγχος, ιδιαίτερα αυτόν τον χειμώνα που οι ειδικοί αναμένουν τη δριμύτερη επανεμφάνιση της γρίπης σε συνδυασμό με την πανδημία. “Υπάρχει μια τεράστια αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων του κρυολογήματος , της γρίπης και του COVID-19 “, αναφέρει ο Γαστρεντερολόγος Jeffrey Loria, MD και η συνάδελφός του, Natasha Chida, MD , Λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη συμπληρώνει σε άρθρο τους στο everydayhealth:«Στην πραγματικότητα, το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από COVID-19 αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος».

Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορούν επίσης να μιμηθούν τα  σημάδια της γρίπης , η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς   πλησιάζει η περίοδος της γρίπης και η διάκριση μεταξύ των δύο ασθενειών γίνεται ζωτικής σημασίας. Ενώ η γρίπη δεν έκανε την εμφάνισή της πέρυσι, χάρη στις προφυλάξεις του COVID-19, φέτος  οι γιατροί αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία και τα παιδιά στις τάξεις.

“Η γρίπη συνήθως χτυπά με πυρετό, μυϊκούς πόνους και αίσθηση ότι καταρρέει, όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν στον COVID-19”, λέει ο Δρ Chida.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία και δεν ξέρετε γιατί, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε – εκτός από το να μείνετε στο σπίτι και να απομονωθείτε – είναι να καλέσετε το γιατρό και να περιγράψετε τα συμπτώματά σας. «Το να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και αν πρέπει να εξεταστείτε είναι το καλύτερο πρώτο βήμα», λέει η Chida. Παρακάτω οι ειδικοί αναφέρουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης αλλά και του Covid-19 που καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι καθώς ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος.

Κορυφαία συμπτώματα κρυολογήματος

“Όλοι είχαμε κρυολογήματα, οπότε τείνουμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα-και είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά από αυτά του COVID-19 ή της γρίπης”, λέει ο Δρ Loria. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Μύτη που τρέχει

-Συμφόρηση

-Ηπιος  βήχας

-Πονόλαιμος

-Δυσφορία

-Πόνοι σώματος

-Πονοκέφαλο

Κορυφαία συμπτώματα γρίπης

” Τα συμπτώματα της γρίπης  είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ απότομα, έναντι των συμπτωμάτων του COVID-19 ή του κρυολογήματος”, λέει η Loria. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Υψηλός πυρετός που διαρκεί αρκετές ημέρες

-Αδιαθεσία, κόπωση και αδυναμία

-Μυϊκοί πόνοι

-Ρίγη και κρυάδες

-Ξηρός βήχας

– Πονοκέφαλος

Σε αντίθεση με τον COVID-19, η γρίπη είναι εποχική, εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Κορυφαία συμπτώματα COVID-19

Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα (συμφόρηση, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος ) και γρίπη (πυρετός, βήχας, συνολική αδιαθεσία και μυϊκοί πόνοι). «Υπάρχουν όμως και συμπτώματα που δεν μπορείς να δεις με το κρυολόγημα ή τη γρίπη», λέει η  Priya Nori, MD , ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Montefiore Health System της Νέας Υόρκης. Τα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν:

-Έλλειψη ικανότητας όσφρησης ή γεύσης, ιδιαίτερα στην αρχή, όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα

-Διάρροια

-Ναυτία ή έμετος

-Πυρετός

-Κρυάδα

-Δύσπνοια , δυσκολία στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος

-Εξάνθημα – «Τα μικρά παιδιά με COVID μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών», λέει η Nori. «Και, σπάνια, έχουμε δει κάτι που ονομάζεται φλεγμονώδης διαταραχή πολλών συστημάτων στα παιδιά , που είναι παρόμοιο με τη  νόσο Kawasaki και δεν είναι κάτι που βλέπουμε με τη γρίπη».

-Πόνο στο στήθος ή βάρος στο στήθος

Αντιμετώπιση

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης και του Covid-19 μπορεί να αποτρέψει τις δυσάρεστες συνέπειες από τη νόσηση αυτών των δυο επικινδύνων ιών. Επίσης η σωστή διατροφή και άσκηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ένα γερό ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει καλύτερα τις ιώσεις του χειμώνα και το κρυολόγημα. Η πρόληψη λοιπόν είναι καλύτερη από τη θεραπεία σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή:https://www.everydayhealth.com/coronavirus/is-it-a-cold-the-flu-or-covid-19/