Κολύμβηση και δέρμα: Ποιους κινδύνους «κρύβει» το νερό;

0
369

Ήρθε επιτέλους ο καιρός της απόλαυσης των όμορφων παραλιών που διαθέτει η χώρα μας, καθώς η ζέστη είναι πλέον έντονη. Αλλά, προτού βουτήξετε στο νερό για να δροσιστείτε, να διασκεδάσετε ή να γυμναστείτε, σκεφτείτε ότι γύρω σας θα κολυμπούν και εκατομμύρια μικροοργανισμοί που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας!

Αυτοί οι μικροσκοπικοί «κάτοικοι» των αλμυρών αλλά και των γλυκών νερών, εάν βρουν πρόσφορο έδαφος -εκδορά ή ανοιχτή πληγή- εισχωρούν και προκαλούν προβλήματα υγείας, ενίοτε σοβαρά, τα οποία μερικές φορές δεν περιορίζονται στην επιδερμίδα.

«Κάθε χρόνο το ποσοστό του πληθυσμού που υφίσταται κάποιου είδους δερματική βλάβη ενώ κολυμπά ή ασχολείται, επαγγελματικά ή για λόγους αναψυχής, με υδάτινες δραστηριότητες είναι υψηλό. Κι αυτό διότι το ανθρώπινο δέρμα είναι ευαίσθητο και επιρρεπές στις μολύνσεις από το νερό που περιέχει παθογόνα όταν έχει διαρραγεί ο φραγμός του.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν είναι πάντα αόρατος. Κατά τις καλοκαιρινές αποδράσεις συχνά προκύπτουν προβλήματα στο δέρμα λόγω επαφής με θαλάσσιους οργανισμούς, όπως με τσούχτρες, θαλάσσιες ανεμώνες, αχινούς, σκορπίνες κ.ά.. Η επαφή αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες τοπικές αντιδράσεις έως αναφυλακτικό σοκ.

Εξίσου συχνές είναι και οι αλλεργίες, τόσο από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις πισίνες, όσο και από τον εξοπλισμό που συνοδεύει τις εξορμήσεις μας. Νάιλον, πολυεστέρας, καουτσούκ, σιλικόνες είναι μερικά από τα υλικά που περιέχονται σε μαγιό, καταδυτικές στολές, μάσκες θαλάσσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα», προειδοποιεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Αχινοί, σκορπίνες, δράκαινες

«Το πάτημα αχινού, σκορπίνας ή δράκαινας και το άγγιγμα της τσούχτρας προκαλούν τοπικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν πόνο, κοκκίνισμα, κνησμό και φλεγμονή. Στην περίπτωση του αχινού μπορεί να προκληθεί αιμορραγία, ενώ το δηλητήριο της σκορπίνας και της δράκαινας μπορεί να προκαλέσει και συστηματικά συμπτώματα, ακόμα και αλλεργικό σοκ. Το ίδιο ισχύει και από την επαφή του δέρματος με τσούχτρα ή θαλάσσια ανεμώνη.

Σκούφοι, γυαλιά, βατραχοπέδιλα και χλώριο
Η χρήση σκούφων και γυαλιών κολύμβησης, βατραχοπέδιλων, κλιπ μύτης κλπ μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πλακών και, περιστασιακά, κυστιδίων σε περιοχές του δέρματος που έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά. Τα δε μαγιό, που στη σύνθεσή τους περιέχουν κάποιον ερεθιστικό παράγοντα, ενοχοποιούνται επίσης συχνά για την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής, που εκδηλώνεται με κνησμώδες, φυσαλιδώδες ή εκζεματικό εξάνθημα στο λαιμό, τον κορμό και τα άκρα.

Δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκληθεί και από το χλώριο και το βρώμιο που προστίθενται στο νερό των πισινών, αλλά και από άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανσή τους. Έτσι, πολλοί αφού βγουν από την πισίνα παρουσιάζουν εξάνθημα με κνησμό στις ακάλυπτες περιοχές του σώματος ή/και απώλεια των τριχών του σώματος.

Επειδή η επαναλαμβανόμενη επαφή με το νερό προκαλεί απώλεια των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του σμήγματος και της φυσιολογικής χλωρίδας, καθιστώντας το δέρμα ευάλωτο, όσοι περνούν πολλές ώρες στο νερό (π.χ. οι δύτες) κινδυνεύουν να μολυνθούν από κάθε είδος βακτηρίου, μύκητα ή παρασίτου που ζει σε αυτό και να παρουσιάσουν  εξανθήματα, αποστήματα, ερυθρότητα, οίδημα κ.ά.

Βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει και η “στενή επαφή” με στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Όταν, μάλιστα, εισέλθει στο σώμα από κάποια ρωγμή του δέρματος στην περιοχή του λάστιχου του μαγιό είναι πιθανό να γίνεται αιτία εμφάνισης μικρών βαθιών οζιδίων κατά μήκος της κάτω γλουτιαίας πτυχής, κυρίως στους κολυμβητές που φορούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρά, στενά μαγιό.

Προσοχή στον HPV τις γνωστές μυρμηγκιές

Ο κοινόχρηστος εξοπλισμός, όπως οι στολές κατάδυσης και τα βατραχοπέδιλα, ευθύνεται για την υψηλότερη συχνότητα προσβολής των δυτών από αυτόν από τον ιο HPV.

Πρόκειται για τον ιό που προκαλεί τις κοινές μυρμηγκιές (Verruca vulgaris). Οι κολυμβητές και οι δύτες έχει βρεθεί ότι έχουν 1,81 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα χαρακτηριστικά μικρά, σκληρά οζίδια στο προσβεβλημένο δέρμα, από εκείνους που δεν περνούν πολλές ώρες μέσα στο νερό. Συχνότερα μολύνονται τα πέλματα και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μήνες μετά από τη μόλυνση. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές διαφέρουν στα χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή. Συγκεκριμένα είναι παχιές, υπερκερατωτικές βλάβες, ιδίως στη φτέρνα και στην περιοχή της κεφαλής του μεταταρσίου. Είναι δε πιθανό να προκαλούν πόνο σε αυτούς που θα προσβληθούν.

Για τις πελματιαίες μυρμηγκιές, το μόνο πραγματικά ισχυρό όπλο που έχουν οι δερματολόγοι  είναι το χειρουργικό Laser Co2.