“Μίνι-Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία”: Η νέα επεμβατική μέθοδος για τις πέτρες στα νεφρά.

0
911

Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της νεφρολιθίασης, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, έχει αλλάξει θεαματικά, δίνοντας στους χειρουργούς-ουρολόγους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά όπως μεγάλες, σκληρές ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, που πιθανότατα θα εγκυμονούσαν σοβαρές επιπλοκές αν αντιμετωπίζονταν με τις παλαιότερες μεθόδους.

Μία νέα επαναστατική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της  πέτρας στα νεφρά, η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (miniPCNL), είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση λίθων μεγαλύτερων από 2.5 εκ., σκληρών λίθων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην εξωσωματική λιθοτριψία, καθώς και λίθων σε ασθενείς με δυσμορφία του σκελετού τους ή παχύσαρκων.
Με τη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) εξασφαλίζει την αφαίρεση όλων σχεδόν των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας (standardPCNL) και εγγυάται απόλυτη ασφάλεια.

“Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής -εντομής  στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λίθος” όπως αναφέρει  ο δρ. Στυλιανός Κοντός (http://urologyclinic.gr/ ), MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, Χειρουργός Ουρολόγος με τριετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές. Επιτρέπει στις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες να υποβάλλονται σε επεξεργασία με έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ο οποίος στο παρελθόν θα απαιτούσε μεγάλη τομή και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη κάκωση στο νεφρό καθώς και ελαχιστοποίηση των αιμορραγικών επιπλοκών» εξάγει ο γιατρός.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η μινι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL) συνδυάζει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Εκτός του ότι θεωρείται πρώτης επιλογής θεραπεία για την αφαίρεση μεγάλων λίθων εκτιμάται πως δίνει και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα της εξωσωματικής λιθοτριψίας έναντι της οποίας πλεονεκτεί και ως προς το χρόνο θεραπείας.

Επίσης κατά τη διενέργεια της mini-PCNL χρησιμοποιούνται όργανα μικρότερης διαμέτρου άρα:

– μικρότερος δίαυλος εργασίας,

μικρότερη απώλεια αίματος

-και μικρότερης διάρκεια νοσηλεία.

Οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται γρήγορα και με ασφάλεια από το πρόβλημα τους.

« Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα (όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής εφρολιθοτριψίας  κατά την οποία ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον 3 ώρες σε θέση πρηνή -ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα- κατά τη διάρκεια του χειρουργείου)», επισημαίνει ο δρ Κοντός.

Η παραπάνω τεχνική καλείται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Ένας άριστος συνδυασμός για την αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης

Κατά τον συνδυασμό, όπως λέει και το όνομα, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL), δημιουργείται ένας «δρόμος» από το δέρμα προς το νεφρό του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο ενδοσκόπιο ανέρχεται από  την ουρήθρα του ασθενούς, στον ουρητήρα και φτάνει στο  νεφρό.

Εντός του νεφρού τα δύο ενδοσκόπια συνεργάζονται και προσεγγίζεται κάθε λίθος όσο μεγάλος και να είναι, σε κάθε σημείο όσο δυσπρόσιτο και να είναι αυτό. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς – ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η διαμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μία ημέρα -χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές του.