Νέα επέμβαση για την μεγάλη υπερπλασία του προστάτη. Τι πρέπει να γνωρίζετε

0
467

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι το πιο συχνό πρόβλημα στους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και μία από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες χειρουργούνται. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί 50άρηδες και έως το 90% των 70άρηδων και 80άρηδων πάσχουν από αυτήν, με το 20-30% από αυτούς να χρειάζονται τελικά χειρουργική θεραπεία.

Η υπερπλασία του προστάτη δεν είναι «αθώο» πρόβλημα, καθώς μέσα από τον αδένα διέρχεται η ουρήθρα, η οποία πιέζεται όσο αυτός διογκώνεται με συνέπεια ο ασθενής να έχει δυσκολίες στην έναρξη της ούρησης, αδυναμία αποβολής των ούρων, μειωμένη ροή ούρων και διακοπτόμενη ούρηση.

Τα συμπτώματα αυτά αρχικά αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως ο άνδρας φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ουρήσει ή έχει συχνές ουρολοιμώξεις ή βλέπει συχνά αίμα στα ούρα λόγω του «προστάτη» του, όπως συνήθως αποκαλείται η κατάσταση, τότε θα χρειαστεί εγχείρηση. Το ίδιο και αν, εκτός από προστάτη, έχει και πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή οι εξετάσεις του δείξουν ότι έχει βλάβη στους νεφρούς του.

«Συνήθως χειρουργούμε ηλικιωμένους άνδρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται εγχείρηση οι νεότεροι», λέει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Οι άνδρες κάτω των 65 ετών που χρειάζονται εγχείρηση για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, συνήθως έχουν στενούς συγγενείς οι οποίοι επίσης χρειάστηκαν την επέμβαση κάποια στιγμή στη ζωή τους».

Νέα επέμβαση

Οι εγχειρήσεις στον προστάτη έχουν εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον το ανοιχτό χειρουργείο που γινόταν κάποτε, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από λιγότερο επεμβατικές τεχνικές. Η πιο εξελιγμένη από αυτές είναι η λεγόμενη εκπυρήνιση του προστάτη με λέιζερ (τεχνική HoLEP), κατά την οποία αφαιρείται μόνο το διογκωμένο τμήμα του προστάτη, ενώ ο υπόλοιπος προστατικός αδένας παραμένει ανέπαφος. Ο κ. Πούλιας εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτή την τεχνική.

“Είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με τη βοήθεια της οποίας αφαιρούνται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες διογκώσεις του προστάτη. Φανταστείτε τον προστάτη σαν ένα καρύδι, με κέλυφος και ψίχα. Το «κέλυφος» είναι η προστατική κάψα και η «ψίχα» ο προστάτης αδένας. Όταν διογκωθεί ο αδένας, δημιουργείται το λεγόμενο αδένωμα του προστάτη. Με την τεχνική HoLEP αφαιρείται το αδένωμα, αλλά όχι η προστατική κάψα” εξηγεί ο γιατρός.

Η εκπυρήνιση γίνεται χωρίς τομή, με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο. Ο ιατρός εισάγει από την ουρήθρα το λέιζερ και αποκολλά το αδένωμα του προστάτη που παρεμποδίζει την ούρηση, από τον περιβάλλοντα ιστό. Στη συνέχεια το προωθεί στην κοιλότητα της ουροδόχου κύστης. Εκεί κατακερματίζεται, πολτοποιείται και αναρροφάται με ειδικό εργαλείο.

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης

Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι με την τεχνική αυτή αντιμετωπίζονται και μεγάλοι προστάτες (άνω των 100 κ.ε.), επομένως  ο ασθενής αποφεύγει το ανοιχτό χειρουργείο (γίνεται με μεγάλη τομή στην κοιλιά και στην ουροδόχο κύστη ή στην κάψα του προστάτη). Η ανοιχτή αφαίρεση του αδενώματος του προστάτη είναι μία μεγάλη επέμβαση, με πολυήμερη νοσηλεία, μεγάλη απώλεια αίματος και σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Με την ενδοσκοπική εκπυρήνιση του προστάτη, όμως, αφαιρείται όπως προαναφέρθηκε μόνο το αδένωμα. Επομένως, ο υπόλοιπος προστάτης και η κάψα μένουν στη θέση τους και έτσι αποτρέπονται σε μεγάλο βαθμό οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Επειδή, εξάλλου, η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή, αποτρέπεται ο κίνδυνος μεγάλης αιμορραγίας και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος. Μειώνεται επίσης σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης, αλλά και ο πόνος του ασθενούς.

Επιπλέον, η ούρηση αποκαθίσταται άμεσα με την αφαίρεση του καθετήρα, ενώ η μέθοδος έχει τα καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα χωρίς την εμφάνιση υποτροπών και ανάγκης για επανεπεμβάσεις.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση, η νοσηλεία και η ανάρρωση

Η διάρκεια της HoLEP εξαρτάται από το μέγεθος του αδενώματος. Κατά μέσον όρο η αφαίρεση καθαυτή διαρκεί 45-120 λεπτά, αλλά μαζί με την ανάνηψη ο ασθενής μπορεί να μείνει στο χειρουργείο 2-3 ώρες. Όσον αφορά τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, συνήθως είναι δύο ημέρες.

Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί αρκετές εβδομάδες, διότι η αφαίρεση ενός μεγάλου αδενώματος είναι σοβαρό χειρουργείο κι ας γίνεται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ωστόσο ειδικά μέτρα προφύλαξης χρειάζεται να λαμβάνει ο ασθενής κυρίως για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες μετά την HoLEP.