Το Barbeque σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων;

0
44

Εάν σας αρέσει να ψήνετε στα κάρβουνα και το barbeque είναι από τις αγαπημένες συνήθειες όταν μαγειρεύετε τότε ίσως θα πρέπει να είστε πιο …προσεκτικοί καθώς υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια σας.

Ειδικότερα νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Κίνα, αποκαλύπτει μια σαφή σχέση μεταξύ του μαγειρέματος με ξύλο ή κάρβουνο και του αυξημένου κινδύνου σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου στο PLOS Medicine.

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός – 3,8 δισεκατομμύρια άτομα – εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το μαγείρεμα χρησιμοποιώντας «βρώμικα» στερεά καύσιμα, όπως άνθρακα και ξύλο. Τα ευρήματά έδειξαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης στερεών καυσίμων και του καταρράκτη στις γυναίκες, της επιπεφυκίτιδας, της κερατίτιδας όχι όμως με το γλαύκωμα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Nuffield Department of Population Health (NDPH) και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικής Επιστήμης και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο Πεκίνο, ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο Κινέζους ενήλικες στην Κίνα Kadoorie Biobank.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη  ( https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003716 ) ρωτήθηκαν σχετικά με τις μαγειρικές τους συνήθειες με ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για εισαγωγές στο νοσοκομείο για σημαντικές οφθαλμικές παθήσεις μέσω σύνδεσης με τα αρχεία ασφάλισης υγείας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης, υπήρχαν 4.877 περιπτώσεις διαταραχών του επιπεφυκότα, 13.408 καταρράκτης, 1.583 διαταραχές του σκληρού χιτώνα, του κερατοειδούς, της ίριδας και του ακτινωτού σώματος (DSCIC) και 1.534 περιπτώσεις γλαυκώματος μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης

Σε σύγκριση με εκείνους που μαγείρευαν χρησιμοποιώντας καθαρά καύσιμα (ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο), οι χρήστες στερεών καυσίμων τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, γυναίκες, κάτοικοι της υπαίθρου, λιγότερο μορφωμένοι, αγροτικοί εργάτες και κανονικοί καπνιστές. Αφού υπολογίστηκαν σωστά αυτοί οι παράγοντες, τα αποτελέσματα έδειξαν:

-Η μακροχρόνια χρήση στερεών καυσίμων για μαγείρεμα συσχετίστηκε με 32%, 17% και 35% υψηλότερο κίνδυνο επιπεφυκότα, καταρράκτη και DSCIC, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που μαγείρεψαν χρησιμοποιώντας καθαρά καύσιμα.

-Υπήρχε μικρή διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των διαφόρων τύπων στερεών καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν (για παράδειγμα, άνθρακας έναντι ξύλου).

-Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας χρήσης στερεών καυσίμων και αυξημένου κινδύνου γλαυκώματος.

-Τα άτομα που άλλαξαν από τη χρήση στερεών σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα είχαν μικρότερους αυξημένους κινδύνους (σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν πάντα καθαρά καύσιμα) σε σύγκριση με εκείνους που δεν άλλαζαν. Τα άτομα που άλλαξαν είχαν 21%, 5% και 21% υψηλότερο κίνδυνο για επιπεφυκότα, καταρράκτη και DSCIC, αντίστοιχα.

Ο Dr Peter Ka Hung Chan, ερευνητής στο Nuffield Department of Population Health, University of Oxford και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε αυτά τα ευρήματα: «Οι αυξημένοι κίνδυνοι μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων (PM2) και μονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια των ματιών και να προκαλέσουν φλεγμονή».

Η καύση ξύλου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών από σπινθήρες ή σκόνη ξύλου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο λόγος που δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ χρήσης στερεών καυσίμων και κινδύνου γλαυκώματος ήταν επειδή αυτή η διαταραχή επηρεάζει τις εσωτερικές δομές των ματιών, οι οποίες είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ρύπους στον αέρα.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποίησαν στερεά καύσιμα για το μαγείρεμα, η μελέτη δεν βρήκε σημαντική διαφορά στον υπερβολικό κίνδυνο μεταξύ εκείνων με και εκείνους που δεν είχαν εξαερισμό (όπως καμινάδα).

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Imran Khan, Διευθυντής Προγράμματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στον διεθνή οργανισμό ανάπτυξης Sightsavers, σχολίασε: «Περιβαλλοντικοί παράγοντες και κοινωνικές παραδόσεις, όπως το μαγείρεμα με στερεά καύσιμα, μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία των ματιών και να δείχνουν την ανάγκη να εργαστούμε σε όλα τα επίπεδα των συστημάτων υγείας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Από την κυβέρνηση στις κοινότητες, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε για τις παθήσεις των ματιών, να μειώσουμε αυτές τις αιτίες και να παρέχουμε προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας».

Πηγή: https://www.ox.ac.uk/news/2021-07-29-cooking-coal-or-wood-associated-increased-risk-major-eye-diseases