Κικίλιας: Τη Μ.Τρίτη ξεκινούν τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με AstraZeneca.

0
98

Από την Μεγάλη Τρίτη θα μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες ηλικίας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως 2 εκατ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατ. εμβολιασμοί και ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται και σε ιδιωτικά διαγνωστικά, θεραπευτήρια.

Επίσης είπε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και το Σάββατο και την Κυριακή με το αντίστοιχο αντίτιμο για τους εργαζόμενους.

Επιπροσθέτως ο υπουργός ανακοίνωσε στις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

1.Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

2.Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχαχρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

3.Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

4.Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού,

γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

5.Το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

6.Την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

7.Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

8.Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

9.Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021 και αυτό ισχύει και για τους τουρίστες που είναι εδώ ή θα έρθουν ως τότε.