Θεοδωρίδου: Ποιοι και γιατί δεν θα κάνουν την 3’ δόση με mRNA εμβόλιο

0
242

Μόνο με  mRNA θα γίνει τελικά η 3’ δόση στους υγειονομικούς, στους πολίτες που διαμένουν σε μονάδες φροντίδα ηλικιωμένων και στους άνω των 60 ετών. Η 3’ δόση μπορεί να γίνει  έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όσο για τους πολίτες που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό  και έχουν κάνει μια ή και τις δυο δόσεις του εμβολίου, αυτοί είναι καλυμμένοι δηλαδή έχουν ανοσία και δεν χρειάζεται να κάνουν και 3δοση. Τα παραπάνω τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχε και ο γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για την έναρξη των ραντεβού της 3’ δόσης ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου όπου μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους οι υγειονομικοί, οι τρόφιμοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα την 3’ δόση κάνουν οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Οι πολίτες θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο mRNA της εταιρίας Pfizer. Ειδικότερα όσοι έχουν κάνει το Astra Zeneca η 3 δόση θα είναι με Pfizer ενώ  όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson& Johnson είναι σε αναμονή μέχρι να εκδοθεί νεότερη σύσταση, ωστόσο είναι ισχυρή πιθανότητα να κάνουν και αυτοί το mRNA.

Όσον αφορά τις παρενέργειες η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την 3η δόση είναι ηπιότερες από εκείνες των προηγούμενων δόσεων. Όπως δείχνουν στοιχεία από το Ισραήλ όπου έχουν γίνει 2.800.000 εμβολιασμοί για 3η δόση, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις: πόνος και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού.

Το δεύτερο θέμα που έθιξε στην ομιλία της η κυρία Θεοδωρίδου ήταν αυτό της γρίπης. Υπενθύμισε ότι φέτος τα εμβόλια θα αρχίσουν να συνταγογραφούνται στις αρχές Οκτώβριου, συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να το κάνουν όπως και του πνευμονιόκοκκου ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός ανάμεσα από τα εμβόλια: « Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ των εμβολίων για τον κορωνοϊό της γρίπης ή του πνευμονιόκοκκου».

Στη συνέχεια επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα της κύησης και της γαλουχίας τονίζοντας ότι τα εμβόλια κατά της SARS-CoV-2 λοίμωξης είναι ασφαλή και μάλιστα τα αντισώματα από το εμβόλιο που κάνει η μητέρα περνάνε μέσω της κύησης ή του θηλασμού και στο μωρό.

Τέλος επανέλαβε στους γονείς που ανησυχούν για μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων στα παΐδια τους ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν στείρωση ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα γονιμότητας στα αγόρια και στα κορίτσια.

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει μέχρι τα τέλη του 2021 πάνω από 27.000.000 δόσεις, οι οποίες επαρκούν για τον εμβολιασμό περισσοτέρων από 16.000.000 ατόμων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσω των ιδιωτών παιδιάτρων και όλων των άλλων ιδιωτών γιατρών είναι έτοιμο να προχωρήσει και με το εμβόλιο της Pfizer, εκτός από το μονοδοσικό της  Johnson & Johnson και οι ενδιαφερόμενοι ιατροί μπορούν να επικοινωνήσουν με την οικεία ΥΠΕ.