Νοσογόνος παχυσαρκία: Βαριατρική χειρουργική και φαρμακευτική αγωγή

0
4094

Οι περισσότεροι καλοφαγάδες θα ήθελαν να τρώνε ότι θέλουν, όσο θέλουν και όποτε θέλουν και να έχουν το σώμα ενός …αθλητή. Γι’ αυτό άλλωστε και τους τελευταίους μήνες έγινε ανάρπαστο γνωστό φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη  που περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη, που μειώνει το βάρος με συνέπεια να προκληθούν και στη χώρα μας ελλείψεις για τους ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το εν λόγω σκεύασμα εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων εξαιτίας της φρενίτιδας που επικρατούσε από όλους εκείνους που ήθελαν γρήγορα αποτελέσματα προκειμένου να βγουν στην παραλία! Ωστόσο κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια έτσι και η σεμαγλουτίδη έχει παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας  ιδιαίτερα σε όσους δεν τη χρειάζεται.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει επαρκής και ακριβής ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη αλλά και τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής κατά της παχυσαρκίας, καθώς και σχετικά με το ποιοι ασθενείς ωφελούνται πραγματικά από αυτήν» εξηγεί ο δρ Παναγιώτης ΛαΐναςMD MScPhD, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο MetropolitanHospital & υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας των Διαγνωστικών Κέντρων Healthspot του ομίλου HHG.

Την ίδια στιγμή όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ασθένεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικούς, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τη νοσογόνο παχυσαρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΥ η νοσογόνος παχυσαρκία σχετίζεται με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, (καρδιοπάθειες, καρκίνους κλπ) που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο τον ασθενή ενώ παράλληλα προκαλεί στα συστήματα υγείας ένα δυσθεώρητο οικονομικό κόστος.

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια καταφεύγουν στη βαριαιατρική χειρουργική, δηλαδή στην εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκία.

«Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της χειρουργικής της παχυσαρκίας και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οδήγησαν σε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της παχυσαρκίας. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή στοχευμένων φαρμάκων που συνεπικουρούν στην προσπάθεια θεραπείας της νόσου» μας εξηγεί ο Δρ. Λαϊνάς και συνεχίζει: «Τα φάρμακα, όμως, από μόνα τους δε μπορούν να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική. Από την άλλη, η χειρουργική μπορεί να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη ιδανικού βάρους και ύφεσης ή θεραπείας των συνοδών νοσημάτων που οφείλονται ή επιδεινώνονται από την παχυσαρκία.» τονίζει ο ειδικός.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Σήμερα, το πιο δημοφιλές φάρμακο παγκοσμίως κατά της παχυσαρκίας είναι η σεμαγλουτίδη, η οποία αναπτύχθηκε για τον σακχαρώδη διαβήτη από τη NovoNordisk υπό την ονομασία Ozempic. Παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη σεμαγλουτίδη κατά της παχυσαρκίας, η κυκλοφορία της για αυτή την ένδειξη δεν έχει καταστεί δυνατή στις Ευρωπαϊκές χώρες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

«Λόγω της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου στην απώλεια βάρους, είναι φυσικό να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ατόμων με πλεονάζον βάρος ή παχυσαρκία. Ωστόσο, οι ιατροί οφείλουν να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους τα ακόλουθα σημεία.

  1. Η σεμαγλουτίδη είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο και μάλιστα ενέσιμο. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική πληροφορία, καθώς στο ελληνικό σύστημα υγείας η συνταγογράφηση αντιδιαβητικών φαρμάκων προϋποθέτει την καταχώρηση του ασθενούς στο μητρώο διαβητικών. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί χωρίς εγγραφή στον ΕΟΠΥΥ με απλή συνταγή ιατρού, αλλά δεν καλύπτεται το κόστος της το οποίο είναι αρκετά σημαντικό ανά εβδομάδα.
  2. Τα οφέλη του φαρμάκου παρατηρούνται όσο αυτό λαμβάνεται και παύουν μετά τη διακοπή της αγωγής, με επαναπρόσληψη του απολεσθέντος βάρους στις περισσότερες περιπτώσεις.
  3. Το φάρμακο αυτό επιτρέπει απώλεια βάρους μόνο 5% με 20% (στην καλύτερη περίπτωση) του συνολικού βάρους των ασθενών.
  4. Η σεμαγλουτίδη προκαλεί συχνά ανεπιθύμητα συμπτώματα, κυρίως ναυτία, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις σημαντικής τριχόπτωσης, παρενέργειες όχι αμελητέες για την καθημερινότητα των ασθενών.

Συμπέρασμα

«Είναι προφανές από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ότι η φαρμακευτική αγωγή με νέα φάρμακα όπως η σεμαγλουτίδη, αποτελούν άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα των ειδικών ενάντια στη νοσογόνο παχυσαρκία. Από την άλλη, η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει δώσει διαχρονικά μακροχρόνια αποτελέσματα με ασφαλή απώλεια 70-100% του υπερβάλλοντος βάρους και ελάχιστες μετεγχειρητικές απαιτήσεις παρακολούθησης, αποτελώντας σήμερα τη μόνη αποδεδειγμένη μακροχρόνια αποτελεσματική θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Ο συνδυασμός βαριατρικής-μεταβολικής χειρουργικής και φαρμακευτικής αγωγής είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες, δίνοντας την ιδανική λύση στο χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων της. Ένας συνδυασμός που πρέπει να προτείνεται από εξειδικευμένες ομάδες έμπειρων χειρουργών και ενδοκρινολόγων σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα ανά περίπτωση», καταλήγει ο δρ. Λαΐνας.