Που μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

0
421

Η εμφάνιση μιας κατακόκκινης κηλίδας αίματος στο λευκό τμήμα του ματιού πάντα τρομάζει. Γι΄αυτό είναι η πιο συχνή αιτία που τρέχουν οι ασθενείς στον οφθαλμίατρο. Μπορεί να εκδηλωθεί άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών ωστόσο παρατηρείται συχνότερα στους νεαρούς άνδρες που εκτελούν βαριά χειρωνακτική εργασία ή ασχολούνται με απαιτητικές φυσικές δραστηριότητες. 

Οφείλεται στη ρήξη ενός μικρού αιμοφόρου αγγείου στην επιφάνεια του ματιού, κάτω από τον επιπεφυκότα – τη διαυγή μεμβράνη που καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού αλλά και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Ο επιπεφυκώς περιέχει πολλά τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Όταν ένα από αυτά σπάσει, αναπτύσσεται η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία (ή υπόσφαγμα), όπου το αίμα παγιδεύεται κάτω από τον επιπεφυκότα και δεν μπορείτε να το σκουπίσετε για να το απομακρύνετε. Επειδή όμως δεν επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα ή το εσωτερικό του ματιού, δεν δημιουργεί πρόβλημα όρασης.

«Η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία μοιάζει πολύ ανησυχητική αλλά συνήθως είναι καλοήθης κατάσταση, που περνά μόνη της σε περίπου δύο εβδομάδες», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και προσθέτει: «εντούτοις, μερικές φορές μπορεί να αποτελεί εκδήλωση σοβαρού υποκείμενου προβλήματος, ειδικά όταν είναι επίμονη ή επαναλαμβανόμενη, γι’ αυτό δεν πρέπει να την αμελούν οι ασθενείς αλλά να συμβουλεύονται τον οφθαλμίατρό τους».

Που οφείλεται η ρηξη του αιμοφόρου αγγείου

Μπορεί να είναι τραυματική και αυτόματη. Μερικές δραστηριότητες και ιατρικές καταστάσεις αυξάνουν την πίεση του αίματος στις φλέβες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη ενός τριχοειδούς αγγείου. Στις καταστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • ο δυνατός βήχας,
  • το φτάρνισμα,
  • ο έμετος,
  • η ανύψωση ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή το σκύψιμο,
  • το δυνατό τρίψιμο του ματιού,
  • η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιπηκτικά),
  • ο τραυματισμός στο κεφάλι ή στο μάτι, μια οφθαλμική λοίμωξη και η χρήση φακών επαφής.

Λιγότερο συχνές αιτίες αιμορραγίας στον επιπεφυκότα είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και οι διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται:

Η ηλικία. Η συχνότητα της αυτόματης υποεπιπεφυκοτικής αιμορραγίας αυξάνεται με την ηλικία, ειδικά μετά τα 50 έτη. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πιθανότητα για συννοσηρότητες, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Μία μελέτη είχε επίσης βρει αυξημένη συχνότητα στα παιδιά το καλοκαίρι, στη διάρκεια των διακοπών.

Η χρήση φακών επαφής. Οι χρήστες τους έχουν αυξημένη επιρρέπεια στις παθήσεις του επιπεφυκότα, που προκαλούν ξηρότητα και τριβή και μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και ρήξη των τριχοειδών αγγείων.

-Οι εγχειρήσεις στα μάτια. Όσοι έχουν κάνουν επεμβάσεις στα μάτια (π.χ. για καταρράκτη) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ειδικά όταν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται

Συνήθως το μοναδικό σύμπτωμα είναι το έντονο κόκκινο χρώμα στο λευκό του ματιού. Μερικοί ασθενείς όμως αναπτύσσουν έναν πολύ ήπιο ερεθισμό του ματιού.

Οι περισσότεροι πάσχοντες δεν χρειάζονται θεραπεία. Το αίμα θα απορροφηθεί μόνο του με την πάροδο μερικών εβδομάδων. Πρώτα θα γίνει από κόκκινο καφέ, ύστερα κίτρινο και σταδιακά θα εξαφανιστεί. Δεν υπάρχουν θεραπείες που επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή. Ο οφθαλμίατρος μπορεί απλώς να συστήσει θερμά επιθέματα (κομπρέσες) και τεχνητά δάκρυα για να μειωθεί λίγο το κοκκίνισμα. Αν, όμως, η αιτία είναι υποκείμενα προβλήματα (π.χ. με την πίεσή σας), αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην ξανασυμβεί.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί ένας πάσχων στον γιατρό

Καλό είναι να αξιολογείται πάντοτε από τον οφθαλμίατρο η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία. Μπορεί όμως να χρειασθεί νέα αξιολόγηση εάν δεν υποχωρήσει σε 2-3 εβδομάδες ή εάν αρχίσει ξαφνικά το μάτι σας να πονάει, πρηστεί ή μειωθεί η όρασή σας. Στην περίπτωση ιστορικού τραυματισμού στο μάτι ή επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες, πάλι χρειάζεστε αξιολόγηση ενδεχομένως όχι μόνο από τον οφθαλμίατρο, αλλά και από τον οικογενειακό σας γιατρό για να ελέγξει άλλα προβλήματα όπως την πίεσή σας.