ΕΟΠΥΥ: Έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών έως 30/6/2020 σε ευπαθείς ομάδες

0
730

Μέχρι 30 Ιουνίου 2020 μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί τα φάρμακα στους ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι η διευκόλυνση των ασθενών που ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό, ώστε να μην αναγκάζονται να βγουν από τα σπίτια τους αυτή την εποχή που καραδοκεί ο κορωνοϊός και συνωστίζονται στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Συγκεκριμένα ο  ΕΟΠΥΥ απέστειλε επείγουσα επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, γνωστοποιώντας απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι 30/6/2020 για ευπαθείς ομάδες.

Στην εγκύκλιο ως ευπαθείς ομάδες αναφέρονται άτομα άνω των 70 ετών η ανεξάρτητα ηλικίας, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ζαχαρώδη διαβήτη,  καρδιαγγειακά προβλήματα, νοσήματα αναπνευστικού και ανοσοκατεσταλμένοι.

Να σημειωθεί ότι πολλά φαρμακεία έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες που σπεύδουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Έτσι πολλοί φαρμακοποιοί εκτός από τα γάντια και τις μάσκες που φορούν,  επιτρέπουν την είσοδο σε λίγα άτομα και με απόσταση ενός –δυο μέτρων μακριά ο ένας από τον άλλον. Επίσης κάποιοι άλλοι φαρμακοποιοί δεν ανοίγουν την πόρτα και δίνουν τα φάρμακα από το ειδικό παραθυράκι που έχουν στην πόρτα. Και τα δυο παραπάνω μέτρα πρόληψης είναι εξαιρετικά δείγματα ατομικής ευθύνης.