Γαστρεντερολογικός καρκίνος: Η πρώτη διπλή ανοσοθεραπεία για τη νόσο

0
168

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συνδυασμό των φαρμακευτικών ουσιών nivolumab με ipilimumab για τη θεραπεία του μεταστατικού ορθοκολικού καρκίνου, ύστερα από προηγούμενη χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το πρώτο σχήμα διπλής ανοσοθεραπείας. που λαμβάνει έγκριση για οποιονδήποτε όγκο του γαστρεντερικού συστήματος.

Η θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) ή υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H).

Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 2 CheckMate -142, στην οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ασθενών εμφάνισαν σταθερή ανταπόκριση στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab.

Επιπλέον, το προφίλ ασφάλειας ήταν αντίστοιχο με το προφίλ που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες του συνδυασμού σε άλλους τύπους καρκινικών όγκων.

“Ο μεταστατικός ορθοκολικός καρκίνος είναι μια επιθετική νόσος με δυσμενή πρόγνωση, γεγονός που αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη διάθεση νέων θεραπευτικών επιλογών στους ασθενείς, πέρα από την τυπική χημειοθεραπεία”, δήλωσε ο Ian MWaxman, επικεφαλής ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος της Bristol Myers Squibb.

Τι είναι ο ορθοκολικός καρκίνος

Πρόκειται για τη μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο κόλον ή το ορθό, τα οποία αποτελούν τμήμα του πεπτικού συστήματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου.

Το 2020, υπολογίζεται ότι διαγνώστηκαν σχεδόν 1.931.000 νέα περιστατικά, ενώ η νόσος αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες μαζί.

Η ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) οφείλεται σε έλλειψη ή ανεπαρκή λειτουργία των πρωτεϊνών που επιδιορθώνουν τα σφάλματα αταίριαστων ζευγών κατά την αντιγραφή του DNA, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη όγκων που εμφανίζουν υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H).

Σχεδόν το 5% των ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο εμφανίζουν όγκους με ανεπάρκεια επιδιόρθωσης αταίριαστων ζευγών βάσεων (dMMR) ή υψηλή μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-H). Οι ασθενείς με τέτοιους βιοδείκτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη συμβατική χημειοθεραπεία και συνήθως η πρόγνωσή τους είναι δυσμενής.

To nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 35.000 ασθενείς στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab.

Θεραπευτικά σχήματα με βάση τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab είναι πλέον εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για 5 διαφορετικές μορφές καρκίνου προχωρημένου σταδίου: μεσοθηλίωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μελάνωμα, νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και ορθοκολικό καρκίνο.