Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού HPV: Δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη κοριτσιών και αγοριών

0
461

Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα. Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών «Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)», (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV),με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Τι είναι η λοίμωξη HPV

Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι περισσότεροι  σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μολονότι οι περισσότεροι από τους150 περίπου τύπους του ιού δεν είναι επικίνδυνοι, ορισμένοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου.

Ο  ιός HPV επηρεάζει σημαντικά και τα δύο φύλα, αφού πέρα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται επίσης για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του πρωκτού.

Γίνεται επομένως φανερή η αξία του εμβολιασμού για την προστασία και των ανδρών από τον ιό και η αναγκαιότητα προάσπισης αυτού του δικαιώματος μέσω της γενίκευσης του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών.

 Ο ΠΟΥ

Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV.

Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV!

 Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Μένια Κουκουγιάννη, Project Manager της Συμμαχίας, Διευθύντρια της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και συντονίστρια της εκδήλωσης είπε: «Η σημερινή μας συνάντηση είναι ένα κάλεσμα για την υποστήριξή σας, γιατί σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας στην προσπάθειά μας να εξαλειφθεί ο HPV στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του γενικευμένου εμβολιασμού».

Η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι:  «Στόχος μας είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ότι με τη συνδυαστική εφαρμογή εμβολιασμού και προσυμπτωματικού ελέγχου, οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμα μορφών καρκίνου μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν».

Η Αναστασία Πασακοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ»,  ανέφερε: «Στόχος είναι η εκρίζωση του ιού HPV ώστε να εξαλειφθεί όχι μόνο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και όλων των άλλων καρκίνων που προκαλεί αυτός ο ιός».

 Ο Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, μίλησε για το μεγάλο φορτίο νοσηρότητας που επιφέρει η HPV λοίμωξη και τόνισε ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμοστεί η Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., δηλαδή ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, η διενέργεια HPV testing στο 70% των γυναικών σε ηλικία 35 και 45 ετών και η σωστή θεραπεία του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, απερχόμενος Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ανέφερε ότι:  «Ο στόχος του Π.Ο.Υ. μεταφέρεται αυτούσιος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καρκίνου. Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης περιλαμβάνονται ο εμβολιασμός κατά του HPV για το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών, η αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030, τη διενέργεια HPV testing στις ηλικίες 35 και 45 ετών και την παροχή κατάλληλης θεραπείας στο 90% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτές νοσούν με καρκίνο τραχήλου μήτρας είτε έχουν διαγνωστεί με προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού  απέστειλαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών MSD Ελλάδος και Roche Hellas.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αποστολή και τους στόχους της Συμμαχίας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hpvalliancegreece.gr.