Οι στατίνες μειώνουν και στους υπερήλικες τον κίνδυνο θανάτου

0
244

Μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά 25%  από οποιαδήποτε παθολογική αιτία, έχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που λαμβάνουν στατίνες, τα δημοφιλέστερα συνταγογραφούμενα φάρμακα διεθνώς, που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Το αναπάντεχο αυτό εύρημα αναφέρεται σε μια  νέα αμερικανική έρευνα που  πραγματοποιήθηκε σε περίπου 57.000 ηλικιωμένους βετεράνους από 75 -90 ετών και άνω και έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 25% μικρότερος για όσους ελάμβαναν στατίνες, σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Journal of American Medical Association («JAMA»).

Να σημειωθεί εδώ ότι αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι οι στατίνες μπορούν να αποτρέψουν εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωρους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων μέσης ηλικίας. Ωστόσο στις 28 μεγάλες κλινικές δοκιμές έως σήμερα, μόνο το 2% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 75 ετών, επομένως παρέμενε ασαφές κατά πόσο οι στατίνες έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα και στα άτομα προχωρημένης τρίτης ηλικίας.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης και του Συστήματος Υγείας Βετεράνων της ίδιας πόλης, με επικεφαλής τη δρα Αριέλα Όρκαμπι, φωτίζει τον προστατευτικό ρόλο που παίζουν οι στατίνες ακόμη και σε πολύ ηλικιωμένους χωρίς προηγούμενο έμφραγμα.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε περίπου 57.000 ηλικιωμένους από 75 -90 ετών και άνω, έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 25% μικρότερος για όσους λάμβαναν στατίνες, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν. Επίσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου (από έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.) ήταν 20% μικρότερος για τους πρώτους. Μάλιστα τα οφέλη των στατινών φαίνεται να παραμένουν ακόμη και μετά την ηλικία των 90 ετών!

«Με βάση τα ευρήματα, η ηλικία δεν συνιστά αιτία για να μη συνταγογραφεί κανείς στατίνες. Βρήκαμε ότι οι στατίνες ωφελούν, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος, εάν έχει άνοια ή όχι», δήλωσε η δρ. Όρκαμπι.

Πάντως ενώ οι στατίνες είναι εν γένει καλά ανεκτές, κάποιοι άνθρωποι διακόπτουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή επειδή μια από τις παρενέργειες είναι ο πόνος.