Στατίνες: Ακόμα και μετά τα 75 όσοι ξεκινούν τις στατίνες έχουν λιγότερα προβλήματα με την καρδιά τους.

0
190

Η ηλικία μπορεί να μην είναι καν παράγοντας για το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τις στατίνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου διαδικτυακά, από την επιστημονική επιθεώρηση JAMA. Συγκεκριμένα η έρευνα  ( https://www.health.harvard.edu)  διαπίστωσε ότι τα άτομα που άρχισαν να παίρνουν στατίνες για την μείωση της χοληστερόλης από την ηλικία των 75 ετών και μετά, έχουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν παίρνουν στατίνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 326.981 κυρίως άνδρες ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και δεν έπαιρναν στατίνες. Κατά τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότεροι από 57.000 άρχισαν θεραπεία με στατίνες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν στατίνες είχαν 25% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου συνολικά και 20% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν στατίνες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στατινών σε ηλικιωμένους ενήλικες και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου. Βέβαια προτείνουν προτείνουν στους ασθενείς να μιλήσουν πρώτα με το θεράπων γιατρό τους σχετικά με την λήψη στατινών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Στην Ελλάδα: Θερίζουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι στη χώρα μας, να έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.

Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, οι γιατροί μας προειδοποιούν να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Επίσης πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.

Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.