Κλιματική αλλαγή και ψυχική υγεία: Τι δείχνει νέα έρευνα για το οικολογικό άγχος

0
96

Ένας διάχυτος φόβος για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της  νιώθουν οι νέοι άνθρωποι που κλονίζει την ψυχική τους υγείας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που περιλαμβάνει και τη χώρα μας και παρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το The European House – Ambrosetti, ένα ιταλικό Think Tank, σε συνεργασία με την Angelini Pharma.

Συγκεκριμένα, η έκθεση «Headway – Δείκτης Ψυχικής Υγείας 3.0» εστίασε στο οικολογικό άγχος και διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (37%) αισθάνονται εκτεθειμένοι σε απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που συνήθως ακολουθούν και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Εμπειρικά στοιχεία αναδεικνύουν μια άμεση σχέση μεταξύ του φόβου για την υπερθέρμανση του πλανήτη ή για την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα και των διαταραχών της ψυχικής υγείας, Ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί όπως είναι  η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερος.

Σημειώνεται πως, οι περισσότερες μορφές οικολογικού άγχους δεν έχουν κλινικό χαρακτήρα, αλλά είναι δυνατόν να συμβάλουν στην ανάδυση ή και στην επιδείνωση ψυχικών παθήσεων που ήδη υπάρχουν.

Τι έδειξε η έρευνα

  • Στην έρευνα το 62% των νέων δηλώνει ότι επηρεάζεται από την «πολυκρίση» δηλαδή τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, τις κοινωνικές εντάσεις και την κρίση που αφορά το κόστος διαβίωσης.
  • Σχεδόν το 20% των παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων, ενώ ένα στα πέντε αναφέρει δυστυχία και άγχος για το μέλλον λόγω μοναξιάς, εκφοβισμού και προκλήσεων που σχετίζονται με τις σχολικές εργασίες.
  • Επιπλέον το 45% των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών αναφέρουν καθημερινό άγχος και αγωνία που συνδέεται με το οικολογικό άγχος.

«Ενώ οι διαταραχές της ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, φύλου ή εθνότητας, οι νέοι άνθρωποι καθώς και άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί μπορεί να βιώνουν δυσανάλογα υψηλά επίπεδα δυσφορίας και να χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη», εξήγησε η Maria Walsh, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια Midlands-North-West και συνεχίζει: «Η ενσωμάτωση εξατομικευμένων παρεμβάσεων σε επίπεδο πολιτικής και υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη υποστήριξη της ψυχικής υγείας όσον αφορά τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, μερικές από τις οποίες ήδη παρατηρούμε σε ορισμένα κράτη μέλη, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας κατά την εμφάνισή τους και να διασφαλίσει την παροχή κατάλληλης υποστήριξης και θεραπείας».

Η  έκθεση Headway, θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά, καταδεικνύοντας τις διαρθρωτικές διαφορές και τους περιορισμούς μεταξύ των διάφορων βάσεων δεδομένων και των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Μέσω αυτής   θα ήταν δυνατό να κατανοήσουμε καλύτερα τη τρέχουσα κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται στις ανάγκες που αφορούν την ψυχική υγεία, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

«Η στρατηγική της ΕΕ για την ψυχική υγεία που πρόσφατα παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην πρόληψη, την πρόσβαση στη φροντίδα και την επανένταξη στην κοινωνία. Αποτελεί ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα της αυξανόμενης συνειδητοποίησης εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων, του ακαδημαϊκού χώρου, του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων του γεγονότος ότι απαιτείται πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angelini Pharma, Jacopo Andreose.