Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της εμμηνόπαυσης και τρόποι διαχείρισης

0
3156

Γράφει η Καίτη Αντωνοπούλου

Ταμίας & Υπεύθυνη Επικοινωνία Ελληνική Εταιρία Εμμηνόπαυσης  (ΕΛΕΤΕΜ)

 

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, υποκείμενες ευπάθειες στην κατάθλιψη και άλλους στρεσογόνους παράγοντες.

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει καθώς προχωράτε από την προ εμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει σε συναισθηματικές αλλαγές όπως θλίψη, ευερεθιστότητα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αλλαγές στη διάθεση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επηρεάζουν τη ζωή σας περισσότερο από περιστασιακά, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεστε  και να συστήσει τα επόμενα βήματα για την πιθανή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αλλά εάν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι σοβαρά ή έχετε προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Είναι σε θέση να προσδιορίσει  εάν έχετε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη.

Πως συνδέονται

Πολλές γυναίκες που περνούν από την προ-εμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορούν να σας πουν ότι οι ακραίες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών  συχνά οδηγούν σε συναισθήματα κατάθλιψης. Είτε πρόκειται για  έναρξη συμπτωμάτων κατάθλιψης είτε για εμφάνιση εντονότερων συμπτωμάτων  από μια υπάρχουσα κατάθλιψη, η διαχείριση των εναλλαγών της διάθεσης μαζί με άλλα συμπτώματα μπορεί, μερικές φορές, να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιεσμένη, σύμφωνα με τον κο Πάνο Παπαδόπουλο,Life Coach, CEOInfinityLife, ICFMember.

Μόλις πρόσφατα η ιατρική κοινότητα δημιούργησε οδηγίες για την αξιολόγηση και τη θεραπεία της περιεμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης. Η δυσκολία  στην αξιολόγηση της περιεμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές, είναι όμοια με τα κοινά συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που συχνά είναι παρόμοια.

Συμπτώματα όπως η αϋπνία, οι εξάψεις, οι διαταραχές του ύπνου και τα προβλήματα διάθεσης είναι κοινά κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Θεραπεία

Για περιεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, θα πρέπει να ακολουθείται η τήρηση των αποδεδειγμένων θεραπευτικών επιλογών για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή/και ψυχοθεραπεία («θεραπεία ομιλίας»). Υπάρχουν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, αλλά μια συγκεκριμένα που έχει αποδειχθεί επιτυχημένη στη θεραπεία της κατάθλιψης είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (cognitive-behavioral therapy -CBT).

Διαχείριση

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης που συνοδεύουν την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση απαιτεί συχνά συστηματική προσέγγιση. Και όπως πολλές άλλες συστάσεις για την κατάθλιψη ή την εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας. Η καθημερινή άσκηση, η κοινωνι- κοποίηση με τους φίλους και την οικογένεια, ο διαλογισμός (mindfulness), η επίγνωση και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες πριν ξεκινήσουν τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι μόνο μερικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, τονίζει ο κος Παπαδόπουλος.

Η μείωση ή η εξάλειψη του αλκοόλ, του καπνίσματος ή άλλων ουσιών μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι εναλλαγές της διάθεσης και τα συναισθήματα θλίψης και ευερεθιστότητας είναι κοινά περιστατικά κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Με βάση των όσων έχουν λεχθεί μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της κλινικής κατάθλιψης και των «σκαμπανεβάσεων» που σχετίζονται με την αλλαγή των ορμονών. Εάν ανησυχείτε για τη σωματική ή ψυχική σας υγεία, κάντε το πρώτο βήμα και κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Το να είστε «ανοιχτές» και ειλικρινείς για το πώς αισθάνεστε μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από  την πίεση ή το άγχος που αντιμετωπίζετε. Επιτρέπει επίσης στον γιατρό σας να κάνει μια σωστή διάγνωση και να δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας που εστιάζει στις ανάγκες σας.

Να θυμίσουμε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστες περίοδοι ή αιμορραγία που οδηγούν σε απώλεια περιόδου για 12
    συνεχόμενους μήνες
  • Προβλήματα ύπνου λόγω χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων
  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Προβλήματα με τη μνήμη ή το να ξεχνάς και να δυσκολεύεσαι να εστιάσεις
  • Αλλαγές διάθεσης όπως ευερεθιστότητα και κλάματα
  • Αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους
  • Αλλαγή των συναισθημάτων για τη σεξουαλική σας υγεία
  • Ξηρότητα κόλπου

Για περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης τηλ. 211 1828572   ή επισκεφτείτε το websitewww. eletem.orgκαιτα socialmediaτου Συλλόγου (fb&Instagram).