Άλλα τρία κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, συνολικά επτά οι ασθενείς στη χώρα μας

0
464

Επτά άνθρωποι έχουν προσβληθεί συνολικά, από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα αργά χθες το βράδυ επιβεβαιώθηκαν ακόμα τρία κρούσματα του κορωνοϊού SARS-Cov-2, όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό. Πρόκειται για μια Ελληνίδα που είχε στενή επαφή με τη γυναίκα που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που ήταν το πρώτο κρούσμα.Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ.

Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας Έλληνας, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχή της Ιταλίας που έχει εμφανιστεί ο ιός. Ο ασθενής είναι σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα. Το περιστατικό διεγνώσθη από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τρίτο περιστατικό είναι ένας Έλληνας που νόσησε από την τραπεζική υπάλληλο στην Αθήνα. Το περιστατικό διεγνώσθη στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν επιστρέψει από  περιοχές που έχει «χτυπήσει» ο κορωνοϊός και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος (βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο), θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες. Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ( Μετρό , λεωφορεία κλπ) για να πάνε στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους.

Ακόμη συνιστούν στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όπως σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος και να μην παραμείνουν για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι.