Έρχονται νέα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C

0
495

Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Αυτό σημαίνει μεγάλο οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επετεύχθη σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή. Συγκεκριμένα  όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας: «Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναδιοργάνωσε τη διαδικασία, θέτοντάς τη σε νέες βάσεις και την επανεκκίνησε για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το 2ο εξάμηνο του 2019», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στη μείωση του ΦΠΑ σε ραδιοφάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο, προχωρά η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείο Υγείας.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων την υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ογκολογικούς ασθενείς, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ραδιοφάρμακα και οι ακτινοθεραπείες υπάγονταν στους συντελεστές  ΦΠΑ 24% και 13%.

«Με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Είμαστε, σταθερά, δίπλα στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί ότι τα  ραδιοφάρμακα  συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις με συνέπεια να καθυστερούν ή ακόμα και να αναβάλλονται χημειοθεραπείες των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται και ζουν με την αγωνία μέχρι να βρεθεί το φάρμακο τους, για να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία τους.