ΙΣΑ -Περιφέρεια Αττικής: Οι πολίτες βρίσκουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στο σύστημα τηλε-ψυχιατρικής

0
399

Άνθρωποι με κρίσεις πανικού, κλειστοφοβία και όλοι όσοι βιώνουν πολύ πιο έντονα τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκουν δωρεάν βοήθεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψυχολογικής υποστήριξης, που έχουν θέσει στην υπηρεσία των πολιτών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο πρωτοποριακό σύστημα τηλε-ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Melapus, αναδεικνύει και το αποτύπωμα της επιδημίας στη ψυχολογία του κόσμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο 24ωρα (20-22 Μαρτίου), έγιναν περισσότερες από 2.157 βιντεοκλήσεις και μάλιστα 4 στους 10 πολίτες που απευθύνθηκαν ήταν νεαρά άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Το 72,3% ήταν από γυναίκες ενώ το 27,7% από ήταν από άντρες. Οι περισσότεροι ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 44 ετών (27,49% ) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-35 (24,56%), 45-53 (19,88%), 18-24 (14,62 %), 55-64 (9,94%), και άνω των 65 (3,51%).
Επίσης 9.677 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα ενώ 862 ξεκίνησαν συνεδρίες. Το 60% ήταν από το Νομό Αττικής, το 15% από το Νομό Θεσσαλονίκης και 10% από τον Πειραιά.
Τα θέματα που ανέφεραν οι πολίτες αφορούσαν κυρίως νοσοφοβία, κρίσεις πανικού, κλειστοφοβία, προβλήματα σχέσεων αλλά και απορίες για πρακτικά ζητήματα συνταγογράφησης.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Η κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα και οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό. Ωστόσο οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία.»
Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Melapus,- η οποία είναι η μεγαλύτερη OnLine πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής στην Ευρώπη- παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας και προγραμματισμού συνεδριών με Ψυχιάτρους και πιστοποιημένους Ψυχολόγους τηλεϊατρικά. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο παρακάτω link: https://sessions.melapus.com/en