27 νέα κρούσματα, 17 εισαγόμενα, ένας νεκρός

Είκοσι επτά νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα από τα οποία τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμη 3 τουρίστες, σύνολο 17, προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήρια. Αναλυτικά: 14 κρούσματα καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 εισαγόμενα κρούσματα (προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο), 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και από 1 κρούσμα στη Λάρισα, την Καστοριά και την Καρδίτσα.
Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 193 μετά το σημερινό νέο θύμα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ. Από αυτούς οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παράλληλα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά τα 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 59 έτη, εκ των οποίων οι 4 (40.0%) είναι γυναίκες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τα καλά νέα είναι ότι 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για αναζωπύρωση της πανδημίας εξαιτίας των δεκάδων εισαγόμενων κρουσμάτων που αναμένουν να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα.
Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.