2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου-«Τέχνη και Υγειονομικοί»: “Ανακτώντας τις ισορροπίες- Regaining Balance”

0
561

Στα σκληρά χρόνια της πανδημίας, όπου οι υγειονομικοί καθημερινά πάλευαν να σώσουν ζωές, πολλοί επαγγελματίες υγείας, μέσα από την τέχνη, βρήκαν μια ευκαιρία να εκφράσουν τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που τους προκάλεσε αυτή η παγκόσμια υγειονομική περιπέτεια. Η ζωγραφική, η γλυπτική, η ξυλογλυπτική, η μουσική, αποτέλεσε τη σωτήρια «βαλβίδα αποσυμπίεσης», που τους βοήθησε να εκτονώσουν όλο αυτό το ψυχολογικό «βάρος» που τους πλάκωνε κατά τη διάρκειας της αδιάκοπης μάχης που έδιναν με τον «άγνωστο αόρατο εχθρό» μέσα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αποτέλεσμα αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης των γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικών , διοικητικών και όλων των υγειονομικών ήταν δημιουργήσουν εξαιρετικά καλλιτεχνικά έργα.

Η  2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και ο Διοικητής Χρήστος Ροϊλός, θέλοντας να τιμήσει την ανεκτίμητη προσφορά των υγειονομικών στην κοινωνία, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ, οι οποίοι έχουν παράλληλη ενασχόληση με κάποιο είδος τέχνης (εικαστικά, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία) ή εφαρμόζουν art therapy. Η πρόσκληση τους καλούσε  να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε σχετική ομάδα εργασίας.

Αποτέλεσμα; Συγκεντρώθηκαν σχεδόν 100 αιτήσεις επαγγελματιών υγείας. Το επόμενο βήμα ήταν να διοργανωθεί το Συμπόσιο Τέχνη και Υγειονομικοί με τίτλο: “Ανακτώντας τις ισορροπίες- Regaining Balance” ‘όπου πλαισιώνει την έκθεση τέχνης των υγειονομικών της 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Η έκθεση άνοιξε στο κοινό, χθες Παρασκευή 14 Οκτώβριου στην Πέτρινη Αποθήκη που παραχωρήθηκε ευγενικά από την ΟΛΠ Α.Ε.-COSCO SHIPPING και θα λειτουργήσει έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρες 12.00 – 20.00.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η αν. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κ. Κατσαφάδος, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτου Ι. Κουλιζάκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Κ.Ν Πλατανισιώτης, εκπρόσωποι από τον ΠΟΥ οι βουλευτές κ. Μελάς, κ.Μανωλάκος., κυρία, Δούνια, Γιάννης Λοβέρδος αλλά και διοικητές νοσοκομείων, επιστημονικά υπεύθυνοι Κ.Υ, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια.

Χθες διεξήχθη συμπόσιο με τη συμμετοχή υγειονομικών της 2ης ΥΠΕ και σημαντικών stakeholders ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε Workshop από ομάδα ειδικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο οποίο συμμετείχαν 60 επαγγελματίες υγείας. Η δράση αυτή περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια με στόχο την ενδυνάμωση και την αυτοφροντίδα μέσα από τη δημιουργία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.