31 νέα κρούσματα σήμερα, 132 συνολικά από την Παρασκευή, τα 72 εισαγόμενα!

0
185

Σε «κόκκινο» συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή έως και σήμερα είχαν εντοπιστεί συνολικά 132 κρούσματα εκ των οποίων τα 72 είναι εισαγόμενα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 31 κρούσματα  σήμερα εκ των οποίων 4 εισαγόμενα, 41 το Σάββατο (26 εισαγόμενα) και 60 την Παρασκευή (42 εισαγόμενα).

Δεν είναι έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα ειδική σύσκεψη της επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνώμων στην οποία και θα προεδρεύσει ο ίδιος. Θέμα της σύσκεψης θα είναι η  εισήγηση των μελών της, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το φάσμα των αναγκαίων νέων μέτρων προστασίας, τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορισθεί δραστικά η νέα εξάπλωση του νέου κοροναϊού SARS- COV 2 στη χώρα μας, τόσο από τα εξωτερικά σύνορα όσο και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση την απαγόρευση της διοργάνωσης λαϊκών πανηγυριών, καθώς έχει παρατηρηθεί συστηματικά ότι αυτά αποτελούν πεδίο ευρέως συνωστισμού πολιτών και κατάλληλο πεδίο για την έκρηξη της διασποράς της νόσου COVID – 19 στην κοινότητα.

Επιπροσθέτως την ανησυχία των ειδικών εντείνουν και τα  εννέα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στην Κοζάνη. «Δυστυχώς δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα και χαρακτηρίζονται ως “ορφανά”», όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Τοπαλίδης.

Τα εννέα κρούσματα «είχαν συμπτώματα και πήγαν στο νοσοκομείο της Κοζάνης και μετά πήγαν στο νοσοκομείο αναφοράς στο Μποδοσάκειο με ορισμένους να νοσηλεύονται και άλλους να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό», δήλωσε ο κ. Τοπαλίδης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η περιοχή της Κοζάνης έζησε ένα δίμηνο χωρίς κρούσματα. «Από τις 24 Ιουνίου μέχρι σήμερα μετράμε 36 κρούσματα, τα 25 είναι κάτοικοι στην περιφέρεια Καστοριάς και 10 της περιφέρεια Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρόκειται για δύο εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

 Τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα Κυριακή, είναι 31 εκ των οποίων τα 4 είναι εισαγόμενα. Αναλυτικά:  τέσσερα  κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, έξι στην Αττική, πέντε στη Θεσσαλονίκη, πέντε  στην Ημαθίας, ένα  στη Χαλκιδική, έξι στην Κοζάνη και ένα στην Καστοριά. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, συνεπώς οι νεκροί παραμένουν 193. Συνολικά τα κρούσματα είναι 3.803, εκ των οποίων το 54,5% αφορά άνδρες. Επίσης 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.