4 νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, 6 συνολικά

0
599

Τέσσερα νέα κρούσματα της λοίμωξης του  ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε έξι. Σύμφωνα με τη δεύτερη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοινώθηκε χθες 23 Ιουλίου, οι ασθενείς που εντοπίστηκαν είναι: 1 στην Ξάνθη στην περιοχή Τοπείρου, 1 στην Καβαλά στην περιοχή Νέστου και 2 στις Σέρρες στην περιοχή Ηρακλειάς.

Σημειώνεται ότι οι 5 από τους 6 συνολικά ασθενείς που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από  τις 16 Ιουλίου έως και χθες, παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα και άσηπτη μηνιγγίτιδα και άλλα συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) .

Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες και όχι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται ενώ οι δυο έχουν λάβει εξιτήριο. Το εύρος της ηλικίας των ασθενών είναι από 42 έως 81  ετών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το νέο κρούσμα από την Καβάλα. Πρόκειται για έναν άντρα κάτω των πενήντα ετών από την περιοχή της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με υψηλό πυρετό. Ο ασθενής έχει ήδη πάρει εξιτήριο, αφού με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων έπεσε ο πυρετός και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου ακολουθεί τη φαρμακευτική θεραπεία που του έχει δοθεί.

Επίσης εξαιτίας των δυο κρουσμάτων που είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη, η περιοχή έχει τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης Γιάννη Παπαχρόνη, από τη Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τούς ζητήθηκε να απευθυνθούν στους εθελοντές αιμοδότες που διαμένουν στον Δήμο Τοπείρου και να τους ενημερώσουν να μην αιμοδοτούν, «διότι όλος ο δήμος είναι σε αιμοδοτική καραντίνα από συνολικά δύο κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου».

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy.