Ακαδημία Νευροεπιστημών: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εξερεύνηση του εγκεφάλου

0
205

Από Δευτέρα 4 μέχρι Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η εξερεύνηση του εγκεφάλου συνεχίζεται στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα exploring.the.brain και το ψηφιακό φορητό πλανητάριο (Planetarium On The Go) παρουσιάζουν σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου τον εντυπωσιακό τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας.

Η δράση περιλαμβάνει προβολή της ταινίας NEURODOME στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο Planetarium on the Go, που παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα και με απλό αλλά συναρπαστικό τρόπο καταφέρνει να μυήσει τους θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης.

Επίσης, οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, στα οποία έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων. Θα μπορέσουν να μελετήσουν τη δομή του νευρικού συστήματος πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα, να παρατηρήσουν σε μικροσκόπια νευρωνικά κυκλώματα από παρασκευάσματα εγκεφάλου, να αντιληφθούνε τον τρόπο μεταβίβασης πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας, με τα νευρωνικά του δίκτυα, ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας.

Οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της ομάδας  exploring.the.brain αποτελούνται από:

-Εκπαιδευτική προβολή της ταινίας “Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα”. Η ταινία αυτή είναι παραγωγή της ομάδας μας και είναι μία εισαγωγή στην ιστορία της μελέτης του εγκεφάλου. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα προβολής της ταινίας θόλου “Neurodome”, στην ελληνική γλώσσα, σε φορητό πλανητάριο.

-Διαδραστική περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούνται πλαστικά μοντέλα ανθρώπινου εγκεφάλου, μικροσκόπια στα οποία γίνεται παρατήρηση των κυττάρων του εγκεφάλου. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα μέρη του εγκεφάλου, τις λειτουργίες που κάθε μέρος επιτελεί, και να παρατηρήσουν στο μικροσκόπιο τα νευρικά κύτταρα και πώς αυτά λειτουργούν. Παράλληλα υπάρχουν παρουσιάσεις σε οθόνες που παρουσιάζουν πιο συστηματικά αυτές τις γνώσεις.

-Παιχνίδια και δραστηριότητες με επίκεντρο τον εγκέφαλο (κόμικς, coloring pages, πλαστελίνες κτλ).

-Τα μέλη της ομάδας μπορούν να συζητήσουν με τους μαθητές (κυρίως με τους εφήβους) για απορίες τους σχετικά με τον εγκέφαλο (πχ πώς τα ναρκωτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, πως παίρνουμε αποφάσεις, είναι η καρδιά το κέντρο των συναισθημάτων κτλ). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε:

https://www.exploringthebrain.gr/events-school/    explorationofthebrain@gmail.com