Ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν χαλαρώσουν τα μέτρα

0
269

Συστάσεις για τη χρήση μάσκας αλλά και τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, που ξεκινούν τη λειτουργία τους από 27 Απριλίου, έκανε χθες ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται και από τον κίνδυνο της αύξησης των θυμάτων του COVID-19, γι΄ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι εφαρμογή της απόστασης δυο μέτρων μεταξύ μας, το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο καθηγητής, μετά από ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, σχετικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής για τους χώρους των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, των οποίων η λειτουργία ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Απριλίου αποφασίστηκαν τα εξής:

-Έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους,

-έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο, εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων,

-καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομα, 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και κάθε επιπλέον μέτρο που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρέει από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διασφάλιση της ενδεδειγμένης υγιεινής των χώρων και προστασίας της δημόσιας υγείας να εφαρμόζονται.

Σχετικά με την άρση των μέτρων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, συνεδρίασε χθες για να δώσει γενικούς κανόνες για την επέκταση των κριτηρίων για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και ειδικά θέματα που αφορούν τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες μετά την άρση των μέτρων.

«Η καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού θα συμβάλλει στη βελτίωση των χειρισμών μας κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία, όπως αναγνωρίζεται από όλους τους ειδικούς, συνοδεύεται και από ένα κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας του ιού» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι: «Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η σταδιακή άρση των μέτρων προγραμματίζεται να γίνει με συντονισμένες, σταδιακές και ελεγχόμενες προσπάθειες, με ειδικά κριτήρια και κανόνες, αλλά και με τη συμμετοχή όλων μας. Με προσοχή και επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στα μέτρα προστασίας, στους κανόνες υγιεινής, που είναι από τα κύρια μέτρα που μας έφτασαν ως εδώ και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσο πιο σχολαστικά μπορούμε».