Αρνητικά τα πρώτα τεστ για τον Covid-19 από τους 250 τουρίστες που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

0
167

Αρνητικά στον Covid-19 είναι όλα τα πρώτα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε 250 τουρίστες που προσγειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Μέσα στην ημέρα θα βγαίνουν συνεχώς αποτελέσματα από τους τουλάχιστον 6.500 δειγματοληπτικούς έλεγχους σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων από 16  αεροδρόμια της Ελλάδας που έφτασαν χθες, πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα μας. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται καθημερινά. Τη συλλογή των δειγμάτων στους επιβάτες των πτήσεων του εξωτερικού  πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για ένα 24ωρο σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.

Για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, εκτός από τη δειγματοληψία για τους μοριακούς ελέγχους, έχει επιστρατεύει και η τεχνολογία μέσω ενός αλγόριθμου.Η διαδικασία είναι απλή. Συγκεκριμένα ένας «έξυπνος» αλγόριθμος  υπολογίζει, με βάση το QR code,(Quick Response Code) ποιοι τουρίστες έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού. Οι επισκέπτες υποχρεωτικά  επιδεικνύουν τα αποτελέσματα που δίνει ο αλγόριθμος και έτσι γίνεται ο έλεγχος.

Η Κίνα λειτούργησε για πρώτη φορά αυτή την εφαρμογή για κινητά, τον περασμένο Απρίλιο. Ουσιαστικά ζήτησαν από πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας  να εγγραφούν σ’ έναν κωδικό Quick Response Code,(ένα barcode) μέσω του WeChat, δηλαδή μιας εφαρμογής μηνυμάτων για κινητά.

Οι χρήστες καλούνται να εισάγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό της ταυτότητάς τους, τον αριθμό των τηλεφώνων τους, τις διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας, πότε και πως εισήλθαν σε μια περιοχή, τη διεύθυνση κατοικίας τους εκεί και το σκοπό του ταξιδιού τους. Στη συνέχεια απαντούν σε μια σειρά ερωτημάτων για την υγεία τους, αν έχουν συμπτώματα της Covid-19, αν ήλθαν σε στενή επαφή με φορέα του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους η εφαρμογή δημιουργεί έναν χρωματικό κωδικό.

Όσοι  έχουν λάβει «πράσινο» κωδικό, αντιπροσωπεύουν σύμφωνα με το σύστημα τις μικρότερες πιθανότητες διασποράς του φονικού ιού σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν «κίτρινο» ή «κόκκινο» κωδικό.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων από τους ξένους επισκέπτες αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, από τη στιγμή που η χώρα άνοιξε τα σύνορα της στους τουρίστες.