Ασπίδα σωτήριας το εμβόλιο κατά του HPV για κορίτσια αλλά και αγόρια!

0
475

Το 80% των ανδρών και των γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικός ο εμβολιασμός των κοριτσιών αλλά και αγοριών, κατά του συγκεκριμένου ιού που προκαλεί κονδυλώματα αλλά και καρκίνους των γεννητικών οργάνων όπως τον καρκίνο της μήτρας. Τα παραπάνω τόνισαν οι ειδικοί στο webinar του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).

Στη χώρα μας το εμβόλιο κατά του HPV διατίθεται δωρεάν με στόχο τη μείωση των καρκίνων και άλλων καλοηθών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός, σύμφωνα με τον παιδίατρο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Lead Vaccines/Infectious Diseases MSD Greece Γιώργο Τρίμη.

Το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, το οποίο έχει καταρτιστεί από  την Ευρωπαϊκή Ένωση  και το εγχείρημα του ΠΟΥ με το σχέδιο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου μήτρας  αποβλέπουν στην εκρίζωση των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV.

Γι΄αυτό ο κ. Τρίμης συνέστησε τον πλήρη εμβολιασμό ως το 2030 του 90% των κοριτσιών αλλά κα των αγοριών μέχρι 15 ετών.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαβεβαιώνουν ότι  ο εμβολιασμός έναντι του  HPV έχει καλό προφίλ ασφάλειας, όπως έχει διαπιστωθεί μετά τη διανομή στον πληθυσμό πάνω από 270 εκατομμυρίων  δόσεων εμβολίων παγκοσμίως.

Όπως τόνισε η Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ Δρ. Μαρία Σακουφάκη το εμβόλιο των HPV ιών χορηγείται εδώ και 16 χρόνια με συνέπεια: «Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων».

Από την πλευρά της η  επισκέπτρια Υγείας, γενική γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, Δέσποινα Τοπάλη χαρακτηρισε οικονομικά  αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας τα τακτικά προγράμματα εμβολιασμού παιδιών: ” Ο εμβολιασμός κατά του HPV θα πρέπει να επεκτείνεται και στους άντρες  καθώς είναι πιθανό να εμφανίσουν καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο” όπως είπε.

Η MPH, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΟΜΥ Τριών Ναυάρχων Πατρών, Χαρά Τσαγρή, εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός των αγοριών θα συμβάλλει στην πρόληψη ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV στον γενικό πληθυσμό. Προστασία αναμένεται να διασφαλιστεί από καρκίνους σχετιζόμενους με τον ιό  HPV, όπως για παράδειγμα  του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, του στοματοφαρυγγικού κ.α.

Στην Ελλάδα εντάχθηκαν στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV  και τα αγόρια,  ακολουθώντας τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. όπως τόνισε η κ. Τσαγρή. Η συνιστώμενη ηλικία για τον εμβολιασμό για τον HPV για αγόρια και κορίτσια αρχίζει πλέον από τα 9 έτη -αντί για τα 11 που ήταν πριν- και φτάνει έως τα 18.