Boehringer Ingelheim: Επένδυση 100 εκ. ευρώ και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

0
349

Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019 – 2025 υλοποιεί η ξένη φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim, στο εργοστάσιο της στο Κορωπί. Ηδη έχει επενδύσει 80 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έχει δημιουργήσει 7.700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για προσωπικό υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, πτυχιούχοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια, που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα ή επέστρεψαν από το εξωτερικό, μετατρέποντας το brain drain σε brain gain!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κορωπί, το οποίο είναι το μοναδικό ξένης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Hubertus von Baumbach, και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αναγνωρίσω την πολύ σημαντική προσπάθεια μίας εταιρείας η οποία εξάγει το 40%  των συνολικών φαρμάκων που εξάγονται από τη χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του. «Είστε η μόνη φαρμακευτική από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή στη χώρα μας. Αυτό θέλω να το αναγνωρίσω και να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη την οποία διαχρονικά δείχνετε στην Ελλάδα, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση και φτάνοντας στο σημείο να έχετε ένα εργοστάσιο, το οποίο είναι υποδειγματικό, καινοτόμο και πιστεύω από τα καλύτερα στο είδος του στον κόσμο. Γι’ αυτό και εσείς και οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή σας έχετε κάθε λόγο να είστε εξαιρετικά υπερήφανοι», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στην αντιστροφή του brain drain που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι νέοι επιστήμονες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα μας βρίσκουν πλέον μια επαγγελματική ενασχόληση αντάξια των προσόντων τους.

«Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία που θα επενδύσει ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία και θα δημιουργήσει αρκετές ακόμα θέσεις εργασίας. Όσο πιο προχωρημένα είναι τα συστήματα παραγωγής τα οποία είδα τόσο πιο εξειδικευμένο προσωπικό θα χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Και βλέπετε ότι αυτό το οποίο κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται, ότι η αυτοματοποίηση θα φτάσει σε τέτοιο βαθμό που θα καταστρέφει θέσεις εργασίας, στην πράξη δεν ισχύει. Απλά θα χρειάζονται πιο εξειδικευμένα στελέχη για να μπορούν να λειτουργούν πιο εξειδικευμένα, “έξυπνα” συστήματα παραγωγής, όπως αυτά τα οποία έχετε εγκαταστήσει στην εταιρεία σας.

Σάς εύχομαι κάθε επιτυχία και μακάρι και άλλες ξένες επιχειρήσεις να αντιγράψουν το παράδειγμά σας και να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Hubertus von Baumbach.

«Οι άνθρωποι που είναι εδώ έχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα αντιδιαβητικά φάρμακα που παράγονται εδώ εξάγονται σε όλο τον κόσμο», είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. von Baumbach. «Ως Boehringer Ingelheim επιλέξαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα γιατί νιώθουμε ευπρόσδεκτοι, και ευχαριστούμε γι’ αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, προσθέτοντας πως «ο δεύτερος λόγος, είναι οι άνθρωποι».

Σημαντικό «αποτύπωμα» στην οικονομία και απασχόληση

Η Boehringer Ingelheim υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 – 2025, ενώ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ του 2009 και του 2018.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Boehringer Ingelheim Ελλάς αντιστοιχεί στο 2,2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένου του πετρελαίου). Κατά το 2020 οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 642,4 εκ. €, επιδεικνύοντας σημαντική αύξηση ύψους 128,9% συγκριτικά με το 2019. Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA για την προσθήκη της εναλλακτικής μονάδας παραγωγής αντιδιαβητικών  φαρμάκων στο εργοστάσιο στο Κορωπί, αποκτώντας υποστηρικτικό ρόλο στην εξαγωγή αντιδιαβητικών Φαρμάκων στην Αμερική

«Αναμένουμε το 2025 οι εξαγωγές από την Ελλάδα να φτάσουν 1,4 δισ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για τα πλάνα μας, τα όνειρα μας αλλά και τις αγωνίες μας», τόνισε -μεταξύ άλλων- κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ο κ. Αναγνωστάκης.

Η Boehringer Ingelheim προήγαγε τη δημιουργία επιπλέον 5.764 έμμεσων και 1.573 επαγόμενων θέσεων στην Ελληνική αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ως εκ τούτου περίπου 7.700 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις 3.529 το 2014.

«Στόχος είναι οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται. Εδώ οι εργαζόμενοι είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της εξέλιξης και έχουν το υψηλότερο επίπεδο επιμόρφωσης σε όλο τον κόσμο. Η φήμη του εργασιακού μας περιβάλλοντος έχει οδηγήσει αρκετά παιδιά, Ελληνόπουλα που δούλευαν στο εξωτερικό, να γυρίσουν και να δουλεύουν εδώ και αντί για brain drain να έχουμε brain gain», δήλωσε -μεταξύ άλλων- διευθυντής του εργοστασίου, Νίκος Μαζωνάκης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου Wifor (6/ 2019), η άμεση συνεισφορά της Boehringer Ingelheim στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018, ανήλθε στο 8% περίπου της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία στην επόμενη έκθεση, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου εξαγωγών και στοιχείων προσληψιμότητας.