Covid-19 : Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων

0
200

Την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργεία Υγείας. Ο επιδημιολόγος τόνισε πως η εικόνα αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των προηγούμενων ημερών, γεγονός που αποδεικνύει πως ο ιός είναι απρόβλεπτος.

«Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 52. Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται πάνω από 200 κρούσματα σε καθημερινή βάση, σε πλήρη αντίθεση με την τάση υποχώρησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε επί 4 ημέρες από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι Τρίτη. Την Πέμπτη συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 372 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για την πανδημία στην Ελλάδα. Ανησυχητικό σημείο επίσης είναι  και η σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, οι οποίες σήμερα έφτασαν τους 52» είπε.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Οξφόρδης είπε ότι δεν οδήγησε σε διακοπή της μελέτης, αλλά στη διακοπή εμβολιασμών. «Ούτε ο γιατρός δεν γνωρίζει εάν ο ασθενής που εμφάνισε την ανεπιθύμητη ενέργεια έχει λάβει το εμβόλιο ή το πλασματικό εμβόλιο (placebo)» διευκρίνισε και είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και τώρα όλα εξαρτώνται από την ανεξάρτητη επιτροπή.

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής παρέστησαν, εκτός του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Πάρο, στην Αντίπαρο και τα νησιά βγαίνουν από το περιοριστικό καθεστώς.

Για τις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα, το καθεστώς παρατείνεται και θα αξιολογείται συνεχώς η κατάσταση: «Σχετικά με τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, το καθεστώς αυτό παρατείνεται».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προμηθεύεται 200.000 γρήγορων αντιγονικών τεστ: « Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνου κορωνοϊού, τα λεγόμενα COVID-19 Rapid tests, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη όσο και για την διερεύνηση επιδημιών. Η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι για αυτή την συνθήκη διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Μυτιλήνη, όπου συνδυάζεται μια τοπική επιδημία σε έναν ευάλωτο πληθυσμό μαζί με μια φυσική καταστροφή. Η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα αρχικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα».

Για τα σχολεία, επισήμανε πως υπάρχει ειδική υπηρεσία στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 213.1510984 – 213.1510985 και 213.1510986.

Η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και ανέφερε πως σε κάθε σχολική μονάδα υπάρχει μία ομάδα που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με CoViD-19.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει περιστατικό λοίμωξης σε ιδιωτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής και πως θα ληφθούν τα μέτρα που θα κρίνει ο ΕΟΔΥ.