Δεκαπέντε νέα κρούσματα, ένας νεκρός, στους 180 οι θάνατοι από κορωνοϊό

0
216

Δεκαπέντε νέα κρούσματα και έναν νεκρό ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Πρόκειται για έναν άνδρα που απεβίωσε στις 28 Μαΐου σε στρατιωτικό νοσοκομείο και δηλώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την  σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952  εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

Από το σύνολο των 2.952 κρουσμάτων, 652 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.702 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα ενώ τα υπόλοιπα 598 είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν καταγραφεί συνολικά 180 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες ο αριθμός των διασωληνομένων ασθενών είναι μονοψήφιος και συγκεκριμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλευονται μόνο εννέα ασθενείς με Covid-19. Συνολικά έχουν  ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.854 (2,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Τα τεστ

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι για κορωνοϊό σε 16 νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι διενεργούνται από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές από την AXION HELLAS.

Έως τις 12 Ιουνίου, τα κλιμάκια των Πλωτών Ομάδων θα επισκεφτούν τα Κουφονήσια, την Ανάφη, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Κίναρο, την Λεβιθά, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, την Ψέριμο, την Τήλο, το Καστελόριζο και τη Χάλκη.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται και εξετάσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 αποστολές σε 30 Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας και έχουν ληφθεί 25.000 δείγματα προς εξέταση.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ εφαρμόζοντας τον Εθνικό Σχεδιασμό για την ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του COVID-19, πραγματοποίησε επισκέψεις σε δομές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Κοινωνικές Υπηρεσίες 160 Δήμων της χώρας, 220 Οίκους Φροντίδας ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ, Ανιάτων), 100 Δημοτικά, Αγροτικά Ιατρεία και δομές Ημερήσιας Φροντίδας,  30 Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών και  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τον έλεγχο αλλοδαπών φοιτητών.