Δεν είμαστε …για τα πανηγύρια φέτος. Μάσκες και τήρηση των μέτρων ζητάει ο Χαρδαλιάς

0
178

«Η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητη. Όσοι δεν προσέχουν ρισκάρουν την υγεία τους και την υγεία των άλλων ανθρώπων».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή πρώτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 1,5 μήνα περίπου από την τελευταία ενημέρωση που μας αποχαιρέτησαν προσωρινά  με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Σχετικά με τα τοπικά lockdown εκτίμησε ότι “δύσκολα θα προχωρήσουμε σε τέτοιο μέτρο εφόσον βεβαίως συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο καθένας κρατάει την μοίρα στα χέρια του”.

Όσον άφορα τα πανηγύρια εκτίμησε ότι “δεν πρέπει να γίνουν τον Αύγουστο” ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα συνωστισμού έξω από το «Γ. Καραϊκάκης»: «Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι οπαδικές. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε» είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το 76,27% των εισαγομένων κρουσμάτων, δηλαδή τα 225 από τα 295, προέρχονται από τέσσερις βαλκανικές χώρες: 78 από Σερβία, 63 από Βουλγαρία, 61 από Ρουμανία, 21 από Αλβανία, ενώ άλλα 6 ήρθαν από τις ΗΠΑ.

Στο διάστημα 1-19 Ιουλίου, τα ελληνικά σύνορα πέρασαν συνολικά 918.032 άτομα από το εξωτερικό. Τα 620.652 ήρθαν αεροπορικώς, 48.720 ακτοπλοϊκώς και 248.660 οδικώς. Από τις αφίξεις αυτές σε τεστ υποβλήθηκαν 127.900 άτομα, (13,9%).

Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα, τα 53 είναι τώρα ενεργά, 207 επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ 35 είναι μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.

Τα νέα κρούσματα

Εν τω μεταξύ  σήμερα εντοπίστηκαν άλλα 36 νέα κρούσματα εκ των οποίων 5 εισαγόμενα ενώ κατεγράφησαν και 2 νεκροί που ανεβάζουν τη μακάβρια λίστα. Αναλυτικότερα: 2 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
3  εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 17 στην Αττική, 4  κρούσματα στη Θεσσαλονίκης, από 1 στην Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα, Σάμο, και από 2 στην Ξανθή και τη Λάρισα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτου και 197 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.048, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες. Επίσης 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και  124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Να σημειωθεί ότι στη ΜΕΘ του “Βενιζέλειου” νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης νοσηλεύεται διασωληνωμένη μια  64χρονη με κορωνοϊό η οποία μεταφέρθηκε από τη Ρόδο.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και ο 44χρονος από τη Ρουμανία, ο οποίος μεταφέρθηκε από ξενοδοχείο καραντίνας στη Χερσόνησο.

Παράλληλα ένα κρούσμα στη Χαλκίδα έχει αναστατώσει την περιοχή. Πρόκειται για υπάλληλο Τράπεζας και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση.