Διημερίδα για τον καρκίνο: Νέα καινοτόμα φάρμακα, χειρουργικές τεχνικές και Ιατρική Ακριβείας.

0
217

Η πολυπαραγοντική συνεργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου και η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της 8ης Διημερίδας Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2020), που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2020 στην Αθήνα.

Στη διάρκειά της, διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι, παρουσίασαν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Ανοσοθεραπείας και την σταδιακή επέκταση των ενδείξεών της σε ολοένα περισσότερους πάσχοντες από κακοήθειες.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην πρόοδο στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τους νευροενδοκρινείς όγκους του πεπτικού, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στην εποχή της πανδημίας. Επίσης παρουσίασαν καινοτόμες χειρουργικές στρατηγικές και μεθόδους για την αντιμετώπιση των κακοηθών όγκων του πεπτικού και του πνεύμονα.

Επιπλέον, ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας Μαστού στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, William J. Gradishar, μίλησε για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και τις προοπτικές για το μέλλον.

Σημαντική ήταν η ενότητα για τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στη φροντίδα και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους των πάσχοντες από καρκίνο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάλυση της βιολογίας των καρκινικών στόχων, με στόχο την απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της εύρεσης νέων στόχων και μοριακών «υπογραφών».

«Η Ογκολογία είναι πλέον μία πολύ διαφορετική επιστήμη, απ’ ό,τι παλαιότερα. Πολλές μορφές καρκίνου έχουν αλλάξει πρόσωπο, γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη νόσο. Η ανάγνωση της βιολογίας του καρκίνου και η μοριακή ταυτοποίηση μας επιτρέπουν πλέον να γνωρίζουμε πως κάθε ασθενής έχει την δική του κακοήθη νόσο, για την οποία απαιτείται εξατομικευμένη θεραπεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας δρ Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Μητέρα», Visiting Professor Ογκολογίας, Northwestern University, ΗΠΑ.

Καθοριστική, υπήρξε για τους ασθενείς η Ανοσοθεραπεία, η οποία δημιούργησε πολλές ελπίδες ακόμα και για τους πάσχοντες από μεταστατική νόσο. «Η μεγάλη πρόοδος είναι η Ανοσοθεραπεία, η οποία έχει αλλάξει την πορεία πολλών μορφών καρκίνου. Αυτή τη στιγμή το μελάνωμα είναι μία τελείως διαφορετική αρρώστια, το ίδιο και ο καρκίνος του πνεύμονος και ειδικά αυτός των καπνιστών που έχει χειρότερη βιολογία. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα κακοηθών όγκων που έχουν πλέον δραματική βελτίωση χάρη στην Ανοσοθεραπεία», τόνισε ο δρ Αθανασιάδης.

Στην Τελετή Έναρξης της Διημερίδας, το κεντρικό θέμα ήταν η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας. «Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Το Ιατρικό έργο είναι μια πολιτική πράξη, με την Επιστήμη να διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής», πρόσθεσε ο δρ Αθανασιάδης.