Δήμος Αθηναίων: Πιλοτική λειτουργία Ιατρείου διακοπής καπνίσματος

0
201

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος θα λειτουργήσει πιλοτικά από τον δήμο Αθηναίων με την βοήθεια πνευμονολόγων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και εξειδικευμένων ψυχολόγων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η νέα δράση αποσκοπεί στην πληροφόρηση των πολιτών για τους κινδύνους του καπνίσματος καθώς και την ενημέρωση για τις πρακτικές ελέγχου και περιορισμού του.

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος αρχίζει πιλοτικά τον Ιούνιο προσφέροντας τέσσερις εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες. Ο δήμος αποβλέπει στη μόνιμη λειτουργία του στα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Υγείας και Παιδείας Μανόλη Καλαμπόκα.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η στήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα να το επιτύχουν με εύκολο και ασφαλή τρόπο, καθώς και να κινητοποιήσει εκείνους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να καταφέρουν να προχωρήσουν στην οριστική διακοπή.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται:

-Αναλυτική ενημέρωση των καπνιστών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή.

-Προληπτικό ιατρικό έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.

-Εφαρμογή των διεθνών οδηγιών διακοπής καπνίσματος, σύμφωνα με τις οποίες ο συνδυασμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής.

-Παρακολούθηση και στήριξη των καπνιστών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στη δράση έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν για πληροφορίες και να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο τηλέφωνο 210 – 2015510 (Εσωτ. 119), τις ώρες 09:00-14:00 καθημερινά.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις και διαβεβαιώνεται ότι θα εφαρμόζεται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας έναντι του Covid19 κατά τις συνεδρίες.