Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου: Ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια

0
82

Ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στο Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου, με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Ο Σταθμός παρέχει μη-φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους, υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί:

– στο ΚΑΠΗ Ραφήνας κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.

-και κάθε Δευτέρα στο ΚΑΠΗ Πικερμίου, τις ίδιες ώρες.  Υπεύθυνες επικοινωνίας είναι οι κυρίες Ασημίνα Βαλατσού και Ευτυχία Ασμάνη. Τηλέφωνο για ραντεβού: 22940-79456.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του  ατόμου θα γίνεται με τη χρήση νευροψυχολογικών δοκιμασιών. Οι επαγγελματίες Υγείας των δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό έχει εκπαιδευθεί στην χορήγησή τους.

Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα. Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα, ο ασθενής παραπέμπεται στον ιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών μπορεί να εξυπηρετήσει σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα συνεχίσει τη λειτουργία του με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι δήμοι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με το ΕΔΔΥΠΠΥ, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας, η Εταιρεία έχει θέσει από τις αρχές του 2021 σε λειτουργία και τη Γραμμή Βοήθειας 1102 για την άνοια.

Όπως είπε στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 90 δήμοι-μέλη του έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την άνοια σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο εξυπηρετούν τα αιτήματα για ιατρική εξέταση οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης.