Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna.

0
48

Περίπου 8.000 είναι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna που ήρθαν στη χώρα μας χθες το βράδυ. Συγκεκριμένα, αργά χθες το βράδυ τα εμβόλια της δεύτερης φαρμακευτικής εταιρία που πήρε πρόσφατα, το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) πέρασαν από τα σύνορα του Προμαχώνα μέσα σε ειδικά φορτηγά ψυγεία και έφτασαν στο hub Αττικής.

Να σημειωθεί  ότι το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης όπως συμβαίνει με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer (περίπου -70 βαθμών Κελσίου).

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου εμβολίου της Moderna φυλάσσεται στους +2ºC και +8ºC, καθώς λόγω του mRNA διατηρείται σταθερό στις ανωτέρω θερμοκρασίες έως και 30 ημέρες.

Επιπροσθέτως, σε θερμοκρασία δωματίου διατηρείται έως 12 ώρες ενώ στην κατάψυξη στους -20ºC διατηρείται έως και 6 μήνες. Επίσης προβλέπεται  η πρόληψη μέτρων για την προφύλαξη του από έκθεση σε σκόνη και φως. Συνεπώς, ο εμβολιασμός δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά, οι  παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο εκτιμώνται σε 240.000 δόσεις, δηλαδή να φθάσουν στη χώρα μας 20.000 δόσεις εμβολίων από τη Moderna εντός του Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο της Pfizer 427.050, οι δόσεις που θα παραδοθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι 362.700 και τον Μάρτιο επιπλέον 558.675 δόσεις και αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 1.180.930 δόσεις από τη νεότερη συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, συνολικά από όλες τις εταιρίες που έχουν πάρει ήδη άδεια αλλά και εκείνες που αναμένεται σύντομα να πάρουν, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και επειδή υπάρχουν εμβόλια διδοσικά και μονοδοσικά, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια. Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν τον ελληνικό λαό ότι θα έχουμε επαρκέστατο αριθμό εμβολίων».