ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Κενά στην προστασία των ρευματοπαθών από την πανδημία.

0
118

Έλλειψη φαρμάκων, μη εκπαιδευμένο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας και απομόνωση είναι ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α κα Αθανασία Παππά, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ρευματοπαθείς έχουν αντιμετωπίσει εξαιρετικές αντιξοότητες από την έναρξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων: μη αναγνώριση από το υπουργείο Υγείας ως ομάδα υψηλού κινδύνου, για παροχή άδειας ειδικού σκοπούτεράστια δυσκολία εύρεσης φαρμάκων κ.ά.

«Το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε για τους ασθενείς στην περίοδο του COVID-19 o Καθηγητής Παθολογίας κ. Δημήτρης Μπόγδανος. «Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό και τα μολυσμένα άτομα, ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε τη θεραπεία μας πάντοτε με την συμβολή του γιατρού μας», τόνισε.

Στα Κέντρα Υγείας για τη θεραπεία τους

Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας για τη θεραπεία τους ( έγχυση φαρμάκων) που είναι οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε η κυρία Παππά, επισημαίνοντας το μεγάλο οικονομικό κόστος αλλά και την ταλαιπωρία των ρευματοπαθών εξαιτίας των συχνών μετακινήσεων από το σπίτι τους που είναι στην περιφέρεια και τα νησιά, στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων.

Να σημειωθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού των Κέντρων Υγείας όσον αφορά τις εγχύσεις φαρμάκων αλλά και στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών φαρμάκων και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των βιολογικών παραγόντων. Γι’ αυτό, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α έχει ήδη να εμπλακεί ενεργά στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας.

Έγκαιρη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς

«Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση της ενδεδειγμένης χρήσης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα» επεσήμανε ο κος Μπόγδανος. «Οι συχνές ερωτήσεις των ασθενών για τα εμβόλια είναι εύλογες, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται από τους θεράποντες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ασφάλεια των ασθενών και για την κατανόηση της σημαντικότητάς του τόσο σοβαρού αυτού θέματος που επανέρχεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

«Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα αίτια της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των ρευματοπαθών και να αντιμετωπιστούν συστηματικά και μεθοδευμένα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας», τόνισε η  κυρία Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

Επιπροσθέτως σύντομα ξεκινάει ένα πρόγραμμα συλλογής στοιχείων που θα επιτρέψουν να εκτιμηθούν οι ανάγκες των ρευματοπαθών, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τους ίδιους. Ακόμη, θα τεθούν τεκμηριωμένα προτεραιότητες και θα σχεδιαστούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας με στόχο τη διαχείριση των προβλημάτων και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ρευματοπαθών.