ΕΛΙΚΑΡ: Καμπάνια ενημέρωσης για τα εμφράγματα στους 50plus

0
275

Νέα ενημερωτική εκστρατεία για τα εμφράγματα ξεκινάει το  Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ)  μέσα από τη  διαδικτυακή συζήτηση (webinar) με θέμα: «Εμφράγματα στη μέση ηλικία – η ζωή μετά το έμφραγμα».

Με στόχο την σωστή ενημέρωση του κοινού, το ΕΛΙΚΑΡ πραγματοποιηθεί την συζήτηση στις 23 Μαρτίου, (18.00-20.00) με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό. Μάλιστα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στους επιστήμονες που θα συμμετέχουν στη συζήτηση.

Προσδοκία του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ είναι να αφυπνίσει το κοινωνικό σύνολο για το θέμα, με έμφαση στην ποιότητα ζωής που μπορεί να έχουν οι ασθενείς μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος, χάρη στην εξέλιξη της Καρδιολογίας.

Με άξονα το μήνυμα «Στο παιχνίδι με το χρόνο, πρέπει να είσαι ο νικητής! Ενημερώσου έγκυρα. Δράσε άμεσα. Σώσε τη ζωή σου!» το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ θα πραγματοποιήσει και έναν κύκλο ενημερωτικών αναρτήσεων στις σελίδες Κοινωνικής του Δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του.

Το έμφραγμα

Από την ιστοσελίδα της ( https://www.elikar.gr/) ενημερώνει το κοινό ότι: «το έμφραγμα προκαλείται όταν κλείσει μία αρτηρία της καρδιάς. Πλήττει κυρίως μεσήλικες, μέσος όρος ηλικίας 60 περίπου ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε νέους και σε ηλικιωμένους. Περισσότερο κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι έχουν κληρονομικότητα εμφράγματος, οι καπνιστές και οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή υπέρταση. Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου καλό είναι να εξετάζονται από Καρδιολόγους, για την πρόληψη του εμφράγματος».

Ο ρόλος της κακής χοληστερίνης

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η υψηλή χοληστερίνη είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση εμφράγματος. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΛΙΚΑΡ: «Ενώ η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη για τον οργανισμό ουσία που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα, οι αυξημένες τιμές της στο αίμα προκαλούν μεγάλες βλάβες στα αγγεία και την καρδιά. Στα αγγεία προκαλεί αρτηριοσκλήρωση και στην καρδιά, λόγω προσβολής των στεφανιαίων αρτηριών, στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι αυξημένες τιμές της οφείλονται στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να την «πάρει» από την κυκλοφορία  και να τη μεταφέρει μέσα στα κύτταρα, γιατί του λείπουν κάποιες «πόρτες», από τις οποίες πρέπει να «περάσει» και οι οποίες λέγονται υποδοχείς.

Η υγιεινή διατροφή, με την αποφυγή κρεάτων και τυροκομικών προϊόντων, η σωματική άσκηση και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελούν ισχυρά «φάρμακα» για τη μείωση της χοληστερίνης και εμποδίζουν την αύξησή της. Εάν αυτά δεν αρκούν, τότε χρειαζόμαστε φάρμακα, με ιατρική καθοδήγηση.

Στόχος είναι να κατέβει η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κάτω από το 50% της αρχικής τιμής, ή κάτω από 55mg/dl σε ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα, ή είναι αυξημένου κινδύνου και σε τιμές κάτω από 70 ή 100mg/dl εάν δεν έχουν πάθει έμφραγμα, αλλά αντίστοιχα είναι μέτριου, ή χαμηλού κινδύνου».

Webinar”Η ζωή μετά το Έμφραγμα”: Η συμμετοχή στη διαδικτυακή συζήτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για να εγγραφείτε στη διαδικτυακή συζήτηση πατήστε Εδώ .Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή συζήτηση πατήστε Εδώ.