Ελληνική μελέτη: Πως επηρεάζει η κόπωση της πανδημίας τον εμβολιασμό;

0
286

Πως η κόπωση, λόγω πανδημίας, επηρεάζει την πρόθεση των πολιτών να κάνουν την αναμνηστική δόση κατά της COVID-19; Αυτό ήταν το θέμα της έρευνας που διεξήχθη στην Ελλάδα, από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ελληνες ερευνητές, για πρώτη φορά διεθνώς, εξέτασαν το ρόλο της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχέση μεταξύ της κόπωσης και της πρόθεσης εμβολιασμού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines». Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την υποψήφια διδάκτορα Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc), τις καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, τον αναπληρωτή καθηγητή Θεόδωρο Κατσούλα, την επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου και τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου.

Η μελέτη

Ο πληθυσμός της μελέτης περιλάμβανε 1.256 άτομα του γενικού πληθυσμού τα οποία ήταν ήδη πλήρως εμβολιασμένα, με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 και μπορούσαν να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση για την περίοδο του χειμώνα.

Η πρόθεση των συμμετεχόντων να λάβουν μια αναμνηστική δόση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το 34,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση, το 34,1% δήλωσαν αβέβαιοι και το 31,8% δήλωσαν απρόθυμοι.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέτρια επίπεδα κόπωσης λόγω της πανδημίας και ψυχικής ανθεκτικότητας στον μελετώμενο πληθυσμό τρία σχεδόν έτη μετά την πανδημία.

Αξιοσημείωτη είναι η κόπωση λόγω της πανδημίας που επηρεάζει αρνητικά την πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια αναμνηστική δόση. Ενδεικτικό είναι ότι τα άτομα που ήταν περισσότερο κουρασμένα εξαιτίας της πανδημίας ήταν και εκείνα που είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση.

Συμπεράσματα

Ωστόσο, η ψυχική ανθεκτικότητα  εξισορροπεί την αρνητική επίδραση της κόπωσης λόγω της πανδημίας στην πρόθεση εμβολιασμού. Όσοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κόπωση λόγω της πανδημίας.

Η καθοδική πορεία του αριθμού των εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική  για την περίπτωση των ευπαθών ομάδων και των ομάδων υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Φυσιολογική κρίνεται η κόπωση μετά από μια διετία περίπου διαδοχικών εμβολιασμών κατά της COVID-19 αλλά και από την πανδημία. Η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων θα μπορούσε να συμβάλει στην άνοδο του ποσοστού των εμβολιασμένων. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι υπερήλικες, οι οποίοι χρειάζονται ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορωνοϊού.

Σαφώς θα συμβάλλει η  έγκυρη ενημέρωση του κοινού, ο περιορισμός της διασποράς των ψευδών ειδήσεων και η διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης των πληροφοριών ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των ατόμων στα εμβόλια όχι μόνο κατά της COVID-19 αλλά και γενικότερα.