ΕΛΛΟΚ: Διαδικτυακή ημερίδα για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος

0
138

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου  Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα  για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος (νεφρών, ουροδόχου κύστης, προστάτη).

Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη χρειάζεται η κατάλληλη πληροφόρηση του ανδρικού κοινού.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον Δυτικό κόσμο και ο τέταρτος σε εμφάνιση καρκίνος στη χώρα μας. Γι΄αυτό μείζονος σημασίας κρίνεται η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Αναφορικά με τον καρκίνο των νεφρών, ο οποίος είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος, έχει διασφαλιστεί πλέον σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπισή του.

Ο άμεσος εντοπισμός αποτελεί το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση και των τριών τύπων καρκίνου.

Χωρίς συμπτώματα

Συχνά δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ ο ασθενής παραμένει ανενημέρωτος και φοβάται το κοινωνικό στιγματισμό. Πρόκληση είναι η ψυχολογική θωράκιση λόγω των διαταραχών στη κοινωνική ζωή των ασθενών, με τα ποσοστά αναζήτησης ψυχολογικής υποστήριξης να παραμένουν, εξαιτίας  αυτού του στιγματισμού, ιδιαίτερα χαμηλά.

Για τους παραπάνω λόγους κατά τη διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΛΟΚ θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των καρκίνων του ουρογεννητικού, καθώς και στο πολύ σημαντικό ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας τους.

Ενδεικτικά, στη διαδικτυακή ημερίδα θα παρουσιαστούν:

-πληροφορίες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών

-η σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη

-ο ρόλος της εξατομικευμένης ιατρικής

-τη σημασία της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης ως αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας των ασθενών.

Η ημερίδα απευθύνεται στα μέλη των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, αλλά και στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διατεθεί ικανός χρόνος για  να θέσει ερωτήσεις το κοινό και να ακολουθήσει στη συζήτηση.

Η διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – ΕΟΕ, την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ, την Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ.