‘Ερευνα ΕΟΔΥ: Οι μισοί ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

0
115

Μια από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται στα Ελληνικά νοσοκομεία, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αναδεικνύεται μέσα από τη μεγάλη έρευνα του ΕΟΔΥ σε 9.707 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε 50 νοσοκομεία της χώρας. Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά καθώς περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς  λάμβαναν τουλάχιστον ένα αντιμικροβιακό ενώ το 69,6% των λοιμώξεων στους ασθενείς εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, που σημαίνει ότι μολύνθηκαν μέσα στο θάλαμο νοσηλείας τους ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΕΟΔΥ στην έκθεση «Αποτελέσματα Επιτήρησης Μικροβιακής Αντοχής, Κατανάλωσης Αντιβιοτικών και Λοιμώξεων που Σχετίζονται με Φροντίδα Υγείας». https://eody.gov.gr/apotelesmata-epitirisis-mikroviakis-antochis-katanalosis-antiviotikon-kai-loimoxeon-poy-schetizontai-me-frontida-ygeias/

Συγκεκριμένα 5.376 νοσηλευόμενοι (55,4%) αποτελούν μια χαρακτηριστική εικόνα της πραγματικότητας των ελληνικών νοσοκομείων καθώς στην έρευνα διαπιστώθηκε πως:

  • σε περισσότερους από τους μισούς (51,9%) χορηγούνταν ένα αντιμικροβιακό,
  • το 35,2% λάμβανε δύο,
  • το 13,0% λάμβανε τουλάχιστον τρία (έως 9 αντιμικροβιακά την ημέρα της καταγραφής).

Κατά μέσο όρο κάθε ασθενής υπό αντιμικροβιακή αγωγή λάμβανε 1,7 αντιμικροβιακά. Τα παραπάνω ποσοστά έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά συγκριτικά με τις προηγούμενες  έρευνες, αλλά παραμένουν υψηλά σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο καθώς ως γνωστόν η χώρα μας διαθέτει τα πρωτεία επί του θέματος της μικροβιακής αντοχής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 12,1% των νοσηλευόμενών εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής και γενικά ένας στους 9 νοσηλευόμενους είχαν λοίμωξη, εξ αυτών το 70% των περιπτώσεων ήταν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη!

Ενδεικτικό είναι πως το 69,6% των λοιμώξεων εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9% κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο υψηλότερος επιπολασμός νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας, στις οποίες 45,7% των νοσηλευόμενων εμφάνιζε τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Σε όλη την γηραιά ήπειρο η Ελλάδα τρέχει μπροστά στην «κούρσα» του επιπολασμού των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ενώ καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη.  Τα ποσοστά της στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα προ της πανδημίας Covid-19 έτη. Σε πρόσφατη έκθεση του ECDC η Ελλάδα έχει πάρει την αρνητική πρωτιά της χώρας με τα περισσότερα έτη ζωής που χάνονται λόγω Μικροβιακής Αντοχής. Σε μελέτη καταγραφής του σημειακού επιπολασμού των λοιμώξεων που συνδέονται με χώρους παροχής υγείας και της χρήσης αντιβιοτικών το διάστημα 2022-2023 ο επιπολασμός ανήλθε σε 12,1%, ενώ σε αντίστοιχη μελέτη το 2016-2017 ήταν 10,0%.

Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2022-2023 κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με το 2016-2017 (55,4%) ήταν, όμως, σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αξιοσημείωτη είναι και η έλλειψη καταγραφόμενων δεδομένων σε σχέση με την εμφάνιση χειρουργικών λοιμώξεων στη χώρα μας.  Η καταγραφή των οποίων αποτελεί στόχο του ΕΟΔΥ για τους επόμενους μήνες.