Ενημερώσου. Προστατεύσου: Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό  τον Διαβήτη» στην Κρήτη.

0
527

Στην Κρήτη, το νησί που γέννησε την κρητική δίαιτα, πρότυπο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 56.000 άνθρωποι με διαβήτη. Με τον ευφάνταστο τίτλο «Ίντα είναι το σάκχαρο;» και πρεσβευτές της νέας καμπάνιας διακεκριμένους επιστήμονες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και διάσημους Κρητικούς, η νέα καμπάνια της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” προσκαλεί τους Κρητικούς αλλά και όλους τους Έλληνες να ανακαλύψουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για το διαβήτη, που συνιστά μια πραγματική, παγκόσμια επιδημία.

«Το 2040 ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, θα ανέλθει στα 640.000.000. Την ίδια χρονική στιγμή,  318.000.000 άτομα έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτη), άρα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2.  Ουσιαστικά 1 στα 11 άτομα νοσεί με διαβήτη, ενώ από αυτούς που νοσούν, 1 στους 2 δε γνωρίζει ότι πάσχει», εξηγεί ο Παθολόγος με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Κ. Κεφαλογιάννης.

Παχυσαρκία

«Η αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 54% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης από 20 έτη είναι υπέρβαρα, ενώ το 20% αυτών των ατόμων εμφανίζει παχυσαρκία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2030 το ποσοστό του πληθυσμού με παχυσαρκία στην Ελλάδα θα διπλασιασθεί και θα ξεπεράσει το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 20 ετών», σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης,  κ. Θεοδόσης Φιλιππάτος.

Διαβήτης και επιπλοκές

Μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές του διαβήτη; Αν ρυθμίσουμε σωστά το σάκχαρό μας, μπορούμε, είναι η απάντηση που δίνει ο Παθολόγος – Διαβητολόγος Δ/τής ΕΣΥ,  Διαβητολογικό Κέντρο – Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου, κ. Άγγελος Παππάς, ο οποίος συμπληρώνει: «Η απάντηση είναι αρκετά απλοϊκή και γεννά νέα σημαντικά ερωτήματα: Πώς εκτιμούμε αν το σάκχαρο έχει αποτελεσματικά ρυθμιστεί; Ποια μέσα διαθέτουμε για τη ρύθμιση ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και ποια με Τύπου 2; Με ένα ρυθμισμένο σάκχαρο κινδυνεύουμε από επιπλοκές; Τι συμβαίνει όταν ρυθμίσουμε καλά το σάκχαρο και έχουμε ήδη επιπλοκές; Υπάρχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που ακόμα και σε άτομα με καλή ρύθμιση προσφέρουν πρόσθετη ωφέλεια στην αποφυγή των επιπλοκών;»

Εμβολιασμός

Υπό τη σκιά της πανδημίας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή σε λοιμώξεις και στην εμφάνιση επιπλοκών από αυτές. «Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης», σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., κ. Διαμαντής Κοφτερίδης.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας που θα διεξαχθεί μέσω social media, πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες της Κρήτης θα συνδιαλλαγούν με το κοινό, μέσω ισάριθμων Facebook lives, δίνοντας απαντήσεις και λύνοντας τις απορίες του γύρω από τον διαβήτη.

Συμμετέχουν:

-Διαμαντής Κοφτερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.

-Θεοδόσης Φιλιππάτος, MD/MSc/PhD, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Νικόλαος Κ. Κεφαλογιάννης, Παθολόγος με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Άγγελος Παππάς, Παθολόγος – Διαβητολόγος Δ/τής ΕΣΥ, Διαβητολογικό Κέντρο – Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου.

«Αρκετοί σύγχρονοι φιλόσοφοι τόνισαν την αξία της γλώσσας λέγοντας “τίποτε πέραν της γλώσσας” για να τονίσουν τη σημασία της και των μηνυμάτων που εκπέμπει. Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα και ιδιαίτερα η χρήση της στην επικοινωνία αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο για την παρακίνηση και την υιοθέτηση μιας νέας συμπεριφοράς. Εάν αυτή τη σημασία της επικοινωνίας και της γλώσσας την εστιάσουμε στη συζήτηση με τον ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με διαβήτη, τα οφέλη είναι πολλαπλά», τονίζει ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής.

Την καμπάνια συμπληρώνουν μοναδικά stories, posts, ενημερωτικά άρθρα, infographics, αλλά και InstagramLives, με τη συμμετοχή αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων κρητικής καταγωγής, όπως ο καλλιτέχνης Μανώλης Κονταρός, ο αθλητής του πόλο Αντώνης Βλοντάκης και η foodblogger Νεκταρία Κοκκινάκη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού. Tην καμπάνια υποστηρίζουν οι εταιρείες Pfizer, Ascensia Diabetes Care και Οικογένεια Χριστοδούλου.