Ένωση Ασθενών Ελλάδας-ΕΚΕΑ: Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα στην αιμοδοσία

0
152

Μια νέα κουλτούρα συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας και όχι ανταλλακτικής, έχει άμεση ανάγκη η χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιοδικές ελλείψεις αίματος που έχουμε κάθε Καλοκαίρι αλλά και τις μεγάλες γιορτές, που οι αιμοδότες λείπουν διακοπές.

Αυτό τόνισαν σήμερα τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ασθενών κατά τη διάρκεια της  συνάντησης τους με τον  Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτη Κατσίβελα και τον Επιστημονικό Διευθυντή Κώστα Σταμούλη, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Τα δυο μέρη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά την ανάγκη και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη κουλτούρας συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις μονάδων αίματος σε περιοδική βάση, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε συλλογή αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Μία τέτοια εθνική στοχοθεσία προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα φέρει στο επίκεντρο την πραγματικά εθελοντική και όχι ανταλλακτική αιμοδοσία, η οποία απειλεί την πρόσβαση των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων και των πλέον ευάλωτων πολιτών στο πολύτιμο αυτό αγαθό.

Για το σκοπό αυτό οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση συνεργασίας τους. Ως πρώτο βήμα, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας υλοποιούν μία έρευνα πανελλήνιας εμβέλειας, για τη διερεύνηση των στάσεων, των αντιλήψεων και των κινήτρων που έχουν οι αιμοδότες σήμερα στη χώρα. Η έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών και θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό των επόμενων κοινών δράσεων των δύο φορέων.

Τα μέλη της Ένωσης ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία επεξεργασίας του αίματος και των παραγώγων του, τηρώντας, φυσικά, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Την Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Κατερίνα Κουτσογιάννη, το μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) Γιάννης Πεππές, ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων Κωνσταντίνα Μπρούσα.